Санирането не задължава никого.С нищо
Санирането не задължава никого.С нищо / Дарик Варна

Програмата за безплатно саниране на жилищните сгради подпомага изцяло собствениците на апартаменти без да ги обвързва с плащания, стана ясно при среща на кмета Димитър Николов и екип от Община Бургас с управители на сдружения на собственици, които кандидатстват по Програмата за безплатно саниране.

Сдружението на собствениците, което хората трябва да създадат за получаването на финансова помощ, е необходимо само за нуждите на програмата. Единственото му задължение по договор е да осигури достъп за извършването на техническо обследване на сградата, което се прави преди да започнат строително-монтажните работи.

То не носи финансова отговорност и не подписва никакъв договор с банката. Това пради Общината, която представлява сдружението на собствениците пред банката. След завършване на санирането и останалите ремонти в сградата Общината подава документите към банката, за да бъде платено на фирмата-изпълнител.

Друга важна подробност е, че сдружението на собствениците не участва нито с пари, нито с имоти при сключването на договор за саниране. Това на практика означава, че собствениците на жилища не плащат за извършени дейности, а собствеността им е напълно защитена, поясниха експертите от Община Бургас.