Голям брой полицаи са били командировани в Елхово заради бежанската вълна
Голям брой полицаи са били командировани в Елхово заради бежанската вълна / DarikNews.bg, архив

През цялата 2014 г. значителна част от състава на областната полиция е бил съсредоточен на границата с Турция. Представители на органите на реда от цялата страна бяха командировани, за да се реагира на засиления миграционен натиск.

Това припомни Станислав Теофилов, заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“, който присъства на проведения годишен отчет-анализ на ОДМВР-Габрово.

"През цялата 2014 година служители на областната дирекция бяха командировани в Елхово за участие в специализираната полицейска операция, осъществявана във връзка със засиления миграционен натиск, постигнатите резултати са добри", заяви г-н Теофилов.

ОДМВР-Габрово е класирана по критерия „резултати от разследването“ на пето място, което е свидетелство за добрата квалификация на разследващите полицаи, допълни още Станислав Теофилов.

Според комплексната система за оценка, която функционира в МВР, областната дирекция заема 12-то място в страната.

Според Теофилов е имало усложнена обстановка. Той припомни, че годината е била наситена с множество обществени прояви. Полицията е осигурила провеждането на изборите за Европейски парламент и за народни представители.

През миналата година са регистрирани 1456 криминални престъпления.

Коефициентът на престъпност бележи намаление в сравнение с 2013 г. и остава по-нисък от средния за страната.

През годината няма извършени убийства и опити за убийства, не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир в региона.

Основна част от всички престъпления заемат тези против собствеността – 974 или 66,9% от всички регистрирани. Общият брой на кражбите е 805.

Регистрираните кражби на селскостопанска продукция са намалели с 9.4%. С 29% е намалял броят на регистрираните измами - 49 за 2014 г. и 69 през 2013 г. Грабежите са 22. Общият процент разкриваемост, постигнат през 2014 г.,  е 54.12%.

На срещата бяха очертани и основните приоритети в работата на областната дирекция през настоящата година. Сред тях ще продължи да бъде дейността по линия "пътна безопасност". ОДМВР-Габрово ще разполага с три автомобила, оборудвани със системи за ведионаблюдение и аудиозапис за пълноценно осъществяване на пъртиня контрол.