Най-малко 1100 жертви е взела през февруари вълната от екстремистко насилие в Ирак
Най-малко 1100 жертви е взела през февруари вълната от екстремистко насилие в Ирак / снимка: Guliver/Getty Images

Най-малко 1100 жертви е взела през февруари вълната от екстремистко насилие в Ирак, заяви мисията на ООН в тази страна, цитирана от РИА Новости.

„Убити са 611 мирни жители, останалите са разпознати като хора от правоохранителните органи. Най-малко 2800 са ранените, сред които 1353 са цивилни”, се казва в изявление на мисията. Представителите й изтъкват, че става дума за „минимални цифри на загиналите в страната”, тъй като статистиката не обхваща териториите под контрола на терористичната групировка „Ислямска държава”, съставляващи близо една трета от площта на Ирак.

През януари боевете и другите прояви на насилие в Ирак отнеха живота най-малко на 1375 души, сред които 790 цивилни, съобщи по-рано ООН.

Експанзията на ИД, превзела големи територии в Ирак и Сирия, се нареди миналата година сред най-важните световни проблеми. Групировката, наброяваща според ЦРУ към 30 000 бойци, провъзгласи халифат в завладените земи и се стреми да разширява и занапред своите завоевания. Срещу нея се борят войски на правителствата в Сирия и в Ирак, международна коалиция начело със САЩ (засега само чрез въздушни удари), а също така иракските и сирийските кюрди, напомня агенцията.

Източник: БТА