ЕК: България също може да спечели от енергийния съюз
ЕК: България също може да спечели от енергийния съюз / снимка: Guliver/Getty Images

Една от основните идеи на енергийния съюз е занапред да няма „енергийни острови”. Това заяви говорителят на Европейската комисия Ана-Кайза Итконен. Тя посочи, че в момента има такива на няколко места - Централна и Източна Европа, балтийските страни, както и Иберийският полуостров.

„Целта ни е да подобрим сегашната ситуация, като направим пазара по-интегриран, а отделните страни - по-свързани - за да сме сигурни, че в бъдеще никоя страна няма да зависи само от един източник. Така че за България също ще има много ползи от създаването на енергиен съюз”, каза Итконен.

По думите й една от предпоставките за създаването на работещ общ енергиен пазар е пълното прилагане и спазване на Третия енергиен пакет във всички страни.

„За всяка от тях ще е належащо да прилага правилно и изцяло европейското енергийно законодателство. Не казвам това обаче като нещо, което е валидно конкретно за България - то се отнася до всички страни от ЕС”, обясни говорителят на ЕК.

През седмицата Европейската комисия представи първоначалния си план за създаване на енергиен съюз - проект, който беше среди приоритетите на нейния председател Жан-Клод Юнкер по време на предизборната му кампания.

Този съюз ще има за задача да намали колкото се може повече сегашната 53-процентна зависимост на 28-те страни-членки от външни доставчици – особено от такива, които използват енергията като външнополитическо средство.

За целта ще се търсят алтернативни доставчици и маршрути, ще се изграждат интерконектори и газови хъбове, и ще се интегрират сегашните 28 отделни пазара на енергия в един общ. Начинанието е мащабно и обещава конфликти и противоречия. Според оптимистичните прогнози той би могъл да започне да функционира напълно около 2030 г.

Източник: БНР