Около 30 строителни фирми от Сливен могат да участват в санирането
Около 30 строителни фирми от Сливен могат да участват в санирането / община Сливен

Около 30 строителни фирми ще могат да започнат едновременно работа по одобрените блокове в Сливен по Националната програма за енергийна ефективност. Това обяви кметът на града Кольо Милев на среща с представители от бранша.

Общината си дава срок от два месеца за извършването на конструктивното обследване и изготвянето на доклади за енергийната ефективност на сградите, след което през следващите  месеци ще има основание да сключи договори за изпълнение.

„Хубаво би било „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради” в Сливен  да започне от най-належащите за ремонт сгради, но те трудно се организират, а ние не можем да чакаме”, посочи заместник-кметът Иван Манчев. „Както разбрахте, в момента имаме подадени 6 заявления за интерес и финансова помощ, които очакват да бъдат одобрени и с тях да се подпише договор в най-скоро време”, посочи още Манчев и допълни, че стане ли това факт, веднага се започва работа по сградите.

„Ако всички блокове бяха регистрирали Сдружения на собствениците и ни се налагаше да избираме откъде да почнем програмата, то задължително това щеше да стане с тези блокове в града, които са с най-лоши показатели към момента”, каза още заместник-кметът. Представителите на строителния бранш в Сливен подчертаха, че в града има много строителни фирми, които отговарят на изискванията на програмата и ще кандидатстват в процедурите.Процедурите по Закона за обществените поръчки ще позволят няколко фирми да се обединят в консорциуми при участието си.

Тежестта на цената няма да е определяща, а ще се обърне внимание на техническите оценки по отношение на плана за изпълнение, качеството и зададените графици. До момента в община Сливен са подадени 40 заявления за регистрация на Сдружения на собствениците, а  шест сдружения са подали заявления за интерес и финансова помощ.

Намеренията на сливенската администрация е да започне провеждането на процедурите за избор на изпълнител на дейностите, допустими по програмата, най-скоро като с това ще се цели да се реализират повече жилищни сгради по програмата в Сливен.