Брендо остава в ареста
Брендо остава в ареста / снимка: Sofia Photo Agency

Софийски апелативен съд остави Евелин Банев-Брендо в ареста. Той е обвинен за пране на пари в организирана престъпна група с бившата си съпруга Моника Добринова, Десислава Дешлиева и Симо Карайчев.

Всички финансови документи е подписвал бащата на Константин ДишлиевВладимир, а Брендо не е представлявал нито едно от посочените по делото дружества и не е извършил нито една финансова операция. Той бил най-потърпевш от убийството на Йорданка Запрянова, защото процедурата манипулативно го сочела за поръчител.

Адвокат Ина Лулчева заяви, че показанията на Запрянова нямат никакво значение за делото, тъй като пране на пари се доказва с документи. Прокуратурата посочи, че такива са иззети при обиските на 8 адреса. Брендо е подал заявление в полицията за издаване на фалшиви документи с негови снимки, но с името на Александър Гарчев. Те обаче не са представени по делото. Предстои да му бъде повдигнато обвинение за това, посочи прокурорът.

Пред съда Брендо заяви, че е виждал само веднъж Запрянова, но че има официално подадена жалба от Мартин Влайков – Къдравия, че тя е поръчала атентата срещу него през февруари тази година. Миналата седмица е повдигнато обвинение и на брата на Брендо – Симо Караичев, които също е в групата.

Съдът оповести, че с показанията си Запрянова е съобщила, че фирмата „Прайвът Файненшъл Юниън” е създадена единствено за пране на пари.

Парите според доклад на БНБ идвали като кредити от чужбина, но тук не били обслужвани. Пак според убитата Запрянова парите са от наркотрафик, контрабанда на цигари и проституция. Съдът посочи, че е доказано, че Банев е бил служител в тази фирма. Съдът прие, че е доказано авторството на деянието от негова страна, и поради изключителната опасност за Брендо и международния характер на престъплението, потвърждава ареста му. Определението не подлежи на обжалване.