Реакции след убийството на Борис Немцов
Реакции след убийството на Борис Немцов / снимка: БГНЕС, архив

Новината за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов предизвика серия от остри политически реакции както в Русия, така и по цял свят.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди "бруталното убийство" на руския опозиционен политик, предаде Ройтерс, цитирайки официално изявление на американския лидер. САЩ призоват руското правителство да извърши "бързо, безпристрастно и прозрачно разследване" и да изправи виновниците пред съда, се казва още в декларацията. Обама се е срещал с Немцов по време на посещението си в Москва през 2009 г., когато американският президент разговаря с представители на опозицията. Обама заяви, че се възхищава на смелостта, с която Немцов се е посветил на борбата с корупцията. Със смъртта на Немцов руснаците изгубиха "един от най-всеотдайните и красноречиви защитните на техните права", се казва в изявлението.

Лидерът на руската опозиционна партия "Яблоко" Сергей Митрохин призова президента Владимир Путин лично да поеме контрола върху разследването на убийството на Борис Немцов, предаде ТАСС. Това "чудовищно престъпление" е свързано с политическата му дейност. Това е предизвикателство не само към опозицията, но и към ръководството на страната, заяви Митрохин. Бившият съпредседател на РПР Парнас Владимир Рижком каза за ТАСС, че е шокиран от случилото се. Това е третият случай след убийствата на Галина Старовойтова и Сергей Юшенков - на убийство на политик от национален мащаб, заяви Рижков.

Съпредседателят на РПР Парнас Михаил Касянов също каза, че е потресен от случилото се, но добави, че е уверен, че "изродите", убили Немцов, "скъпо ще си платят". "Сега всеки опозиционер има нужда от защитата на обществото", каза Касянов.

От своя страна Владимир Путин отбеляза, че това жестоко убийство има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Той каза, че държавният глава е възложил на ръководителите на Следствения комитет, на Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група и лично да контролират разследването на престъплението.

Президентът изразява дълбоки съболезнования на роднините и близките на "трагично загиналия Борис Немцов", каза Песков.

Президентът на Украйна Петро Порошенко изрази съболезнования във връзка със смъртта на руския политик Борис Немцов, предаде ТАСС. "Шок. Убиха Борис. Не мога да повярвам. Уверен съм, убийците ще бъдат наказани. Рано или късно. Светла му памет..." - написа Порошенко в Туитър.

Френският президент Франсоа Оланд остро осъди убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов и изпрати съболезнования на семейството и близките му, предаде ТАСС. "Той беше смел е неуморен защитник на демокрацията и борец против корупцията", се казва в изявление на президента, предадено от пресслужбата на Елисейския дворец.

Британският премиер Дейвид Камерън нарече убийството на руския политик Борис Немцов „бездушно”. Разследването трябва според него да е бързо и прозрачно. Това се казва в разпространено днес изявление на министър-председателя, предаде
ТАСС.

Камерън посочва, че е бил „шокиран от бездушното убийство” на руския политик, когото нарича мъжествен и твърд в своите убеждения. Той изтъква, че престъплението трябва да бъде „разследвано бързо и прозрачно, а от виновниците да се потърси отговорност”.

„Борис Немцов е мъртъв, но ценностите, отстоявани от него, не ще умрат никога”, убеден е британският премиер. „Мъжеството, с което живя Немцов, е в пълен контраст с онази страхливост, с която бе убит”, добавя Камерън, поднасяйки съболезнования на семейството и приятелите на покойния.