Приеха Правилника за съфинасиране на културни проекти от Община Плевен 
Приеха Правилника за съфинасиране на културни проекти от Община Плевен  / dariknews.archive

Общинският съвет на Плевен прие  Правилника за условията, реда и критериите за съфинансиране на проекти в сферата на културата на територията на Община Плевен за 2015 година. „Тъй като бюджета се приема всяка година, по същия начин се гласува и Културния календар на Община Плевен. По тази причина се налага приемане на Правилник за условията, реда и критериите за съфинансиране на проекти в сферата на културата от Община Плевен всяка година", обясни пред медиите Даниела Гонкова - съветник и член на общинската Комисия по култура.

Тази година Правилникът бе приет с няколко съществени корекции. „На първо място промените касаят  крайните срокове на сесиите", каза Даниела Гонкова и допълни, че отпада и текста, според който организаторът участва в реализирането на проекта с не по-малко от 30% от стойността му. Причината е, че от културните институти със 100% общинска издръжка, не се изискваше собствено финансиране и затова този текст отпада, за да има равнопоставеност между културните институти  и да няма привилегировани, обясни Гонкова.

Като друга важна промяна тя посочи и това, че от тази година за общинско финансиране могат да кандидатстват и организации и артисти извън община Плевен, които искат да реализират културни прояви в Плевен. "Идеята е да разширим кръга на творците, които имат възможност да реализират идеите си в сферата на културата в Плевен, разбира се техните предложения също ще се обсъждат в Комисията, както и останалите", коментира Даниела Гонкова.