САЩ и Куба разговарят за възстановяването на дипломатическите отношения
САЩ и Куба разговарят за възстановяването на дипломатическите отношения / снимка: Guliver/Getty Images

Кубински и американски официални представители се срещнаха във Вашингтон днес за втори кръг от разговори, които имат за цел възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни, предаде Ройтерс. Сред основните спорни проблеми е присъствието на Куба в американския списък на страните, спонсориращи тероризма. Хавана настоява САЩ да я зачеркнат от този списък преди официалното възстановяване на отношенията.

Разговорите произтичат от обявеното на 17 декември общо решение на двете враждуващи досега страни да нормализират отношенията си, включително чрез откриване на посолства, и да разменят затворници. Вашингтон прекъсна дипломатическите отношения с Куба преди 54 години.

Американската делегация в днешните преговори се ръководи от Робърта Джейкъбсън - помощник-държавен секретар на САЩ, и Хосефина Видал - шеф на отдела за САЩ в кубинското външно министерство.

Ройтерс отбелязва, че администрацията на президента Барак Обама вече приключва преразглеждането на мястото на Куба в списъка на страните, подкрепящи тероризма, и смята да направи предложение по въпроса пред Конгреса, чието решение е необходимо за случая, съобщи пред репортери в сряда висш служител от Държавния департамент.

Ако Куба продължи да настоява на своето, това може да забави процеса на откриване на посолства, посочи той. САЩ настояват освен това американските дипломати да могат свободно да обикалят из Куба и да се срещат с когото пожелаят, включително с политически дисиденти.

Източник: БТА