Слънчев импулс-2 извърши тестово изпитание (СНИМКИ)
Слънчев импулс-2 извърши тестово изпитание (СНИМКИ) / БГНЕС

Пилотираният самолет "Слънчев импулс-2" /Solar Impulse 2/, който лети задвижван само с енергия на Слънцето, завърши успешно първия си тестов полет, преди да обиколи света, предаде ТАСС. Той се състоя в Абу Даби. Самолетът се намираше в небето в продължение на 12 часа.

Соларният самолет беше пилотиран от швейцарския пилот и бизнесмен Андре Боршберг.

"Сегашният първи изпитателен полет е важна част от подготовката за околосветската обиколка", каза Андре Боршберг. "Поведението на самолета по време на полета напълно съвпадна с програмния ни модел".

"Слънчев импулс2" извърши тестово изпитание (СНИМКИ)
netinfo
Задвижваният със слънчева енергия самолет "Слънчев импулс-2" ще обиколи света в 12 етапа, като ще прелети над Индия, Китай, Ню Йорк и Средиземноморието, преди да се завърне в изходната точка в Абу Даби, припомня Франс прес.

По време на околоземния преход летателният апарат няма да употреби и капка гориво. Стратегията на полета бе представена през януари пред медиите в столицата на ОАЕ от швейцарците Бертран Пикар и Андре Боршберг, съоснователи на проекта и пилоти на самолета.

"Слънчев импулс2" извърши тестово изпитание (СНИМКИ)
netinfo
Те ще излетят от Абу Даби през март и ще прелетят за 5 месеца около 35 хиляди километра. Ще извършат 25 дни ефективен полет със скорост между 50 и 100 километра в час. По време на него Бертран Пикар и Андре Боршберг ще се сменят зад щурвала. Летателният апарат е снабден със 17 000 слънчеви панела и с четири електрически двигателя. "Слънчев импулс-2" е усъвършенствана версия на "Слънчев импулс-1" и е с увеличени габарити. Размахът на крилете му е 72 метра. Той може да лети няколко денонощия без прекъсване.

"Слънчев импулс-2" ще се насочи най-напред към Оман, след това към индийските градове Ахмедабад и Варанаси. Предвиден е преход над Тихия океан в два етапа с кацане на Хавайските острови.

"Слънчев импулс2" извърши тестово изпитание (СНИМКИ)
netinfo
В САЩ са предвидени три етапа с приземявания в градовете Финикс и Ню Йорк, след което ще трябва да бъде прекосен Атлантическият океан. Оттам през Южна Европа или през Северна Африка ще бъде достигната първоначалната точка на излитане в края на месец юли или началото на месец август.

"С нашия полет искаме да докажем, че чистите технологии и възобновяемите източници на енергия ни позволяват да осъществим неща, които доскоро се смятаха за невъзможни", заяви Бертран Пикар.

Източник: БТА