Калфин: Не правим театър, случилото се разтресе АБВ
Калфин: Не правим театър, случилото се разтресе АБВ / снимка: БГНЕС
Калфин: С Първанов не се надпреварваме за оставките
78341
Калфин: С Първанов не се надпреварваме за оставките
Калфин: АБВ има нужда да укрепне още, Първанов е важна фигура
  • Калфин: С Първанов не се надпреварваме за оставките
  • Калфин: АБВ има нужда да укрепне още, Първанов е важна фигура

Няма никаква пиеса в поведението на АБВ при гласуването на ратификацията за нов дълг в Народното събрание. Това заяви в интервю за Дарик вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По повод твърденията, че с изказването си и предупреждението за възможна негова оставка от правителството, да ако АБВ е срещу ратификацията, Калфин подчерта, че не става дума за осигуряването на алиби за променената позиция на партията. Не сме нито излъгани, нито купени, заяви вицепремиерът на въпрос за обрата в тезата на АБВ.

„Няма никаква пиеса. За съжаление, цялото това нещо много силно разтресе АБВ, защото лидерството на Георги Първанов е безспорно, той създаде партията и много хора, вярвайки на него, са влезли в партията. Това, което се случи, не е театър", коментира Калфин.

По думите му позицията на парламентарната група е автономна. „Ние имахме конкретни искания. Преговорите продължиха до последния момент. Едно от исканията ни - че това е прекалено голяма сума, която се предвижда да се вземе, беше отчетено с изявление от министъра на финансите, с изявление на председателя на парламентарната група на ГЕРБ, че дългът, който ще се вземе, ще бъде с 2 млрд. по-малко. Действително има различие с мнението на председателя на партията - президента Първанов, който смята, че да, това нещо сме искали, това нещо е обещано, но той не би повярвал на политически декларации от страна на правителството и на председателя на парламентарната група на ГЕРБ. Тук е разликата. Не виждам как АБВ ще гласува срещу едно от най-важните решения на правителството и коалицията, а аз ще остана да работя в него. Тук не е извиване на ръце, тук е принципен въпросът", каза Калфин.

Вицепремиерът бе категоричен, че той и президентът Първанов не се надпреварват по отношение на оставките. „Позицията на Първанов също има своето основание, тя няма нищо общо с моята декларация. Имаше политическо решение. Да, формално депутатите го нарушиха, така че не можем да противопоставяме или моята, или на Първанов оставката. Ако нещо сме си спестили в АБВ, то е да се делим на групички, кланове, сфери на влияние и така нататък", каза Калфин.

АБВ има нужда още да укрепне и ако Георги Първанов действително се оттегли от лидерския пост, това няма да е добре за партията, коментира още Ивайло Калфин Той отбеляза, че АБВ трябва ясно да си отговори защо е в кабинета и ако има колебание по този въпрос, да преразгледа подкрепата и участието си. Основание за преразглеждане на участието в правителството били и коалиционните отношения - ако не се сменял подходът партньорите да бъдат изненадвани с решения в последния момент, отбеляза още вицепремиерът.

Единството на АБВ не е под въпрос, категоричен е Калфин. „Това, което трябва да направим, е да проведем дискусията си, да видим къде са всъщност различията. Аз съм сигурен, че ще го преодолеем, надявам се да си вземем урок от него", каза Калфин.

Той ще настоява в АБВ да се даде отговор на принципния въпрос „Ние влязохме в правителството, ангажирано с участие в него заради това, че видяхме голяма част от предизборните си ангажименти, записани в програмната декларация, а след това и в програмата на правителството. Ако имаме основание за преоценка на участието си, то трябва да бъде направено политически, смислено и да го преоценим, но това е политическа процедура, която ние трябва съзнателно да направим. Не можем да реагираме на всяко събитие, което се появи по такъв начин", каза Калфин.

Той заяви, че не би могъл да работи, ако няма перспектива и сигурност в работата си. За Калфин е много важно АБВ да дефинира ясно защо е в правителството. „И ако имаме някакви колебания по това нещо, да преразгледаме решението си", коментира той.

Калфин сподели, че АБВ има нужда да укрепне още и Георги Първанов е много важна фигура. АБВ не е лидерска партия, но неговата фигура е изключително важна и няма кой да отрече този факт, каза вицепремиерът и допълни, че ако Първанов наистина се оттегли, това няма да е добре за партията.