Дейности за подкрепа по новата оперативна програма  „Наука и образование за интелигентен растеж“
Дейности за подкрепа по новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ / DarikNews

Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“  се фокусира върху 4 приоритетни оси: „Научни изследвания и технологично развитие“, „Образование и учене през целия живот“, „Образователна среда за активно социално приобщаване“ и „Техническа помощ“.  Най-много средства ще бъдат инвестирани по първите две приоритетни оси- съответно 41  и 37 процента от общо 1,37 млрд.лева.

По първата ос специфичните цели са: подкрепа за създаване и развитие на центрове за върхови постижения, на центрове за компетентност (които ще се занимават с приложни изследвания) и за научна инфраструктура, на пазарно ориентирани научни изследвания, за привличане на водещи специалисти и учени, за специализации в чужбина, за партньорства  и участие в международни научни изследвания с водещи европейски научно-изследователски центрове.

Подкрепа за развитие на висококачествено предучилищно, основно и средно образование, за подобряване на качеството на висшето образование, на равния достъп до учене през целия живот и за професионално образование и обучение, адекватно на пазара на труда-  са сферите, които ще се финансират по приоритетна ос 2. Ще се финансират дейности за овладяване на ключови компетенции, ранен скрининг на обучителните проблеми на децата и индивидуалната им подкрепа, ще се обърне внимание на творческите възможности на децата, на квалификацията на педагозите. Ще се подкрепят ефективни учебни планове и програми, иновации в обучението, усъвършенстване на системата на оценяване на постиженията на учениците, обучение и кариерно развитие на педагозите, привличането и задържането на стажант- учители и млади учители. Ще продължи подкрепата на центровете за кариерно ориентиране на ученици.

В областта на висшето образование програмата ще финансира създаване на система за проследяване колко завършили висши училища са започнали работа през първата година, модели за обвързване на финансирането на висшите училища с резултатите от обучението и реализацията на студентите, както и създаването на национална система за оценка на придобитите знания, умения и компетенции с участието на работодателите. Програмата ще финансира студентски практики и стипендии. Стипендиите ще бъдат два вида:  за стимулиране на обучението в приоритетни за икономиката специалности и за постижения в науката, инженерно-техническите дейности, педагогически специалности, иновациите, предприемачеството, култура, изкуство, спорт.

По отношение на професионалното образование ще се финансира въвеждане на кредитна система, гъвкава система на обучение, учебни планове и програми, обучение чрез работа за ученици над 16 години, учебно-тренировъчни и тренировъчни фирми. Целта е професионалното образование и обучение да стане адекватно на пазара на труда.   Програмата акцентира на активно приобщаване към образованието и социално- икономическа интеграция на маргинализираните общности.  Тя ще подкрепя ранното установяване на образователните потребности на децата и превенцията им. Ще се подпомагат училищата и детските градини за деца със сензорни увреждания и умствено изоставане.  Ще се подпомагат лица с увреждания, вкл. и за кандидатстване във висши училища, за научното им развитие, както и модели за работа с младежи с девиантно поведение.

За децата от етническите малцинства, вкл. бежанците, се предвижда финансиране за допълнително обучение по български език. Ще се подкрепя и обучението на учители за работа в мултикултурна среда. Ще се подпомагат дейности, свързани с включването на ромските деца в образователната система. Ще се финансира и интеграцията на децата на бежанците в образователната система. Специална процедура ще бъде открита за ограмотяване на възрастни.