Отбелязваме 137 години от Освобождението на България
Отбелязваме 137 години от Освобождението на България / Sofia Photo Agency, архив

137-та годишнина от Освобождението на България ще бъде тържествено отбелязана във Велико Търново. Военният ритуал за националния празник 3 март ще започне в 10,30 ч. пред сградата на Общината. След тържественото издигане на българския трибагреник празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов.

Академичната награда „3-ти март” ще бъде връчена на тазгодишния й носител- курсант-старшина Анастас Караиванов от Националния военен университет „В. Левски”. Поетична композиция  „Българийо, за тебе те умряха!” ще изпълнят ученици на ОУ „Бачо Киро” с ръководител Мария Чешмеджиева.

Честванията ще продължат пред паметник „Майка България”, където от 11,00 ч. празничен благослов ще отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. В програмата са включени военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност, както и поздравление и празнично търновско хоро от Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Българче”.

Музей на открито” ще бъде разположен край паметник "Майка България" по идея на Клуб "Традиция". Предвиждат се анимация, изложба и демонстрация на въоръжение от Освободителната война (1877- 1878 год.)

Заради тържествата за 3 март ще бъде затворена за движение от 09,45 до 13,00 ч. ул. "Васил Левски" в участъка от МДТ "Константин Кисимов" до сградата на Община Велико Търново.

По повод националния празник на България аудио-видуалният спектакъл "Звук и светлина" ще бъде излъчен от 19,00 часа.

В Горна Оряховица националният празник 3-ти март ще бъде отбелязан с ритуал от 11.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев”. Пред сградата на общината тържествено ще бъде издигнато националното знаме. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев. Програмата ще продължи с празничен поздравителен концерт с участието на фолклорния изпълнител Здравко Мандаджиев и фолклорни танцови състави при НЧ „Братя Грънчарови -2002“.