Татяна Дончева: Първанов и Петков са от категорията „политици-играчи
Татяна Дончева: Първанов и Петков са от категорията „политици-играчи / снимка: БГНЕС, архив

„Когато подаде оставка и му я приемат, тогава ще коментирам. Изчакайте до април месец". Така лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева коментира в „Здравей, България" по Нова телевизия заканата на Георги Първанов да подаде оставка, след дадената от АБВ подкрепа в парламента за новия дълг от 16 млрд. лева.

Дончева коментира, че хората „от кухнята", са доста скептични, че това ще се случи.

„Отношенията на Георги Първанов с Ивайло Калфин и Румен Петков са дългогодишни и не виждам в момента да се случва нещо, което да е извън обичайното. Познавам стила им на работа. И Първанов, и Румен Петков са от категорията „политици-играчи", ловки, манипулатори", заяви Татяна Дончева.

Тя изрази съмнение депутатите на АБВ сами да са решавали как да гласуват за дълга.

„Петков и Първанов обикновено играят сложна игра. Тя обикновено не е онова, което се представя пред публиката", заяви Дончева и допълни, че „зад кадър" има още много действия.

„Много искания от страна на Борисов, от страна на други министри. Тези неща, когато не се разберат, могат да се държат в шах, да играят покер до последно, а на публиката да се представи друго", заяви Дончева и допълни: „Тази парламентарна група не е фриволна в поведението си. Не изключвайте, че това решение е взето със знанието на Първанов и Петков".

Относно самия дълг от 16 милиарда, Дончева заяви, че финансовият министър няма никакви аргументи за него.

„Две седмици ходи от студио в студио, за да отправя нападки", заяви Дончева.

Според нея не може да се планира дефицит, както прави кабинетът. А парите ще се изхарчат в „дребни и нищожни" инфраструктурни проекти. Или „да се излеят в пясъка" между местните и президентските избори.

Татяна Дончева коментира още, че ДПС играят друга игра - те искат полукоалиционни отношения, да си запазят местата на техните хора в държавната администрация, да изтъргуват възможността следващата година президентските избори да минат с тяхно участие и подкрепа.

В същото време АБВ се е дискредитирало с подкрепата за дълга.

„Особено след като цяла седмица са говорили как няма да го подкрепят", припомни Дончева.

Източник: Novanews.bg