Разкриха истинското име на Джихади Джон от Ислямска държава
Разкриха истинското име на Джихади Джон от Ислямска държава / БГНЕС

Британската телевизия Би Би Си и американският в. "Вашингтон пост" съобщиха името на джихадиста от групировката "Ислямска държава", който се появява в редица клипове с обезглавяване на западни заложници, предаде Ройтерс.

Това е Мохамед Емуази от Лондон, известен с прякора Джихади Джон (Jihadi John).

Информацията е потвърдена за Ройтерс от двама американски правителствени източници.

Мохамед Емуазие, известен с прякора Джихади Джон, израснал в западната част на британската столица в заможно семейство и е завършил Уестминстърския университет със специалност компютърно програмиране.

В клиповете с обезглавяването на западните заложници терористът говореше с британски акцент и това наведе британските и американските власти на предположението, че става дума за британски гражданин.

В клиповете Джихади Джон беше с черна маска и държеше нож. Предполага се, че той е извършил обезглавяванията на трима американци и двама британци.

Освободени бивши заложници на ислямистите разказват, че "Джихади Джон" получил прякора си, защото се движел в група от няколко британци в ИД, които били наричани "Бийтълс". Друг от група получил прозвището "Джихади Джордж".

В. "Вашингтон пост" цитира близък приятел на Емуази, който казва: "Няма съмнение, че Мохамед е Джихади Джон. Той беше като мой роден брат. Сигурен съм, че е той".

Според приятеля на Емуази той се радикализирал след дипломирането си, когато заминал на сафари в Танзания с двама приятели - германец, приел исляма, на име Омар, и друг мъж име Абу Талиб. Още при пристигането им със самолет в столицата Дар-ес-Салам през май 2009 г. те били арестувани от полицията и задържани в ареста цяла нощ, преди да бъдат депортирани от страната.

Според "Вашингтон пост" Емуази твърдял, че представители на британските разузнавателни служби МИ-5 се опитали да го вербуват. После се опитал да се премести в Кувейт, но бил арестуван от служители на отдела за борба с тероризма във Великобритания през 2010 г.

Емуази получил забрана да напуска Великобритания, но успял да стигне до Сирия през 2012 г.

Източник: БТА