Близо 9000 варненци официално си търсят работа
Близо 9000 варненци официално си търсят работа / снимка: Дарик Варна, архив

Равнището на безработица във Варненска област през януари е 7.9% и нараства с 0.4 пункта спрямо декември 2014 г., отчетоха от Регионалната служба по заетостта.

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 17 656 при 16 769 за предходния месец. През януари безработицата в областта традиционно нараства. Основна причина е по-големия брой новорегистрирани безработни, освободени в края на календарната година от сезонни дейности и субсидирана заетост. Спрямо същия период на миналата година броят на безработните във Варненска област е с 1360 лица по-малък (19 016 за януари 2014 г.).

В град Варна броят на регистрираните безработни през януари е 8653 при 8082 миналия месец. Равнището на безработица в града е 5,0% при 4,6% през декември 2014 г., с 0,4 пункта по-високо. В сравнение със същия период миналата регистрираните безработни са с 537 по-малко (9190 за януари 2014 г.).

Интерактивни терминали ще помагат на безработни лица при търсене на работа

Обществени терминали за пазара на труда /киоск/ са поставени в Дирекции „Бюро по труда" в цялата страна. Новата услуга на Агенция по заетостта предоставя възможност на търсещите работа лица и работодателите да спестят време чрез гъвкаво информационно обслужване тип „едно гише". Това е част от проект „Модернизиране на системата за предоставяне на услуги", реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013.

Чрез обществените терминали широк кръг потребители ще получават достъп до информация за обявените свободни работни места в страната и чужбина, за търсени актуални професии, подходящи обучения и действащи в момента програми, мерки и проекти. Лицата, регистрирани в бюрата по труда лица ще имат достъп до личната си информация: преглед на личния график за посещения, срещи с трудов посредник, подходящи работни места и обучения, преглед на личния план за действие, както и за получаване на информация от служители на бюрото по труда. Достъпна е и възможността да се заявяват персонални услуги за информиране чрез електронна поща и/или SMS известяване.