Разградската полиция - №1 в страната по разкриваемост
Разградската полиция - №1 в страната по разкриваемост / Радка Минчева, архив

ОДМВР – Разград е на първо място по разкриваемост на криминалните престъпления за 2014 година – съобщиха от пресцентъра на дирекцията.

Това е станало ясно на състоялия се днес отчет на Областната дирекция. Резултатите от дейността за изминалата година са представени пред Окръжния прокурор на Разград Огнян Дамянов и Директорът на ТД на ДАНС Милен Минчев.

Общият процент на разкриваемост на криминални престъпления през 2014 е 67,50% спрямо 62.43% за 2013. От регистрираните 1003 престъпления са разкрити 677. Допълнително са разкрити 126 от минал период. Извършени са 4 умишлени убийства. Разкрити са 3, по едно работата продължава. Разкриваемостта за отчетния период е  75 % (100%-2013 г.). За 2014 г. няма убийства, извършени организирано от групировки, от и срещу знакови или емблематични фигури, които до голяма степен да изострят и влияят върху криминогенната обстановка в региона.

През отчетния период на територията на ОД МВР Разград са образувани 36 досъдебни производства за притежание и разпространение на наркотици, 8 за управление на МПС под въздействие на наркотични вещества. От общия брой 19 досъдебни производства са за притежание и разпространение на силно упойващо вещество „билка”, което при лабораторен анализ е определено като наркотично вещество. Контингентът по линия “Наркотици” обхваща лицата в младежка възраст – 14-30 години.

Приоритети в дейността на ОДМВР през 2014 г. са били противодействието на престъпността, опазването на обществения ред и безопасността на движението в малките населени места, охрана на държавната граница с Република Турция, гарантиране на сигурността и опазването на обществения ред в периода на подготовката и произвеждането на избори за членове на Европейски парламент, опазването на селскостопанската продукция. Ефективното противодействие на престъпленията срещу личността и собствеността в малките населени места остава приоритет и през 2015 година - уточняват от пресцентъра на ОДМВР-Разград.