Ще произвеждат фасул за директно прибиране
Ще произвеждат фасул за директно прибиране / zdrava.bg
Ще произвеждат фасул за директно прибиране
78297
Ще произвеждат фасул за директно прибиране
  • Ще произвеждат фасул за директно прибиране

Значението на протеиновите култури бе обсъдено на семинар в Добрич, на който лектори бяха специалисти от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Бяха представени различни сортове фасул, леща, грах и нахут, бяха уточнени спецификите при сеитбата и прибирането на тези растения.

Ст.н.с. Димитър Генчев поясни, че отглежданите в ДЗИ площи фасул не стигат, за да захранят със семена родното производство. Ако българинът изяжда 5 кг годишно от културата, трябва да се засеят 300-350 000 дка площи, за да се произведат 30-35 000 килограма фасул, каза той. Средната продуктивност миналата година е била 1 800 кг/хектар.

Учените работят най-вече за решаване на проблема с прибирането на фасула. В ДЗИ е постигната разработка за директно прибиране - два бели сорта и един пъстър. Те са дадени за изпитване и догодина ще могат да влязат за семепроизводство, съобщи Генчев. Наречени са Блян, Устрем и Вежен. Тези сортове узряват средно с 10 дни по-рано от другите досега отглеждани - готови са за бране около 20 юли. Растенията са прави, не се пукат шушулките им и не падат по земята, уточни специалистът. Най-удобно е да се жънат с роторен комбайн.

На информационата среща, организирана от ДЗИ и Областната служба за съвети в земеделието, бе представена и новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Чуйте още от Генчев в аудиофайла.