Кольо Милев с награда за принос към развитието на читалищното дело
Кольо Милев с награда за принос към развитието на читалищното дело / Община Сливен

Кметът на община Сливен Кольо Милев получи почетен знак за принос към развитието на народното читалищно дело у нас. Отличието му беше връчено от Николай Дойнов - председател на Съюза на народните читалища в България. Почетният знак е признание за работата на кмета за развитието на културните институти в община Сливен, посочи Дойнов.

„Това, което инж. Милев направи за читалищата в общината, по отношение на подновяване на материалната им база и то в условията на изключително тежка криза, може да направи само един родолюбец”, допълни още гостът. От своя страна кметът изрази готовност за още по-ползотворна съвместна работа с културните институти.

През миналата година три от читалищата в Община Сливен са получили средства за извършване на ремонтни работи. Над 25 хил. лв. са преведени на читалището в с. Тополчане за неотложно укрепване и саниране на сградата. Средства за отпуснати и на читалище „Искра” в с. Крушаре , за да бъде ремонтирана покривната конструкция -181 хил. лв. Там е направен основен ремонт и на читалищния салон. В момента тече основен ремонт и на сградата на народно читалище „Просвета” с. Глушник.  Освен подмяна на покривна конструкция там ще се извърши и подмяна на улуци и водосточни тръби, ще бъде направен вътрешен ремонт на библиотеката с подмяна на дограми, основен ремонт на салона – подмяна дограма, нови настилки, претапициране на столове и др. За читалището в с. Бяла са предвидени над 70 хил. лв. за аварийно-възстановителни работи след като сградата е пострадала от наводненията през 2014 г. До момента те са получили част от сумата – 28  148 лв. за най-неотложните дейности.

Николай Дойнов е в Сливен, за да представи програмата за честване на 25 години от възстановяването на Съюза на народните читалища у нас, което е и най-старата масова организация в България. Отбелязването на годишнината ще се проведе от 27 до 29 май в Сливен, тъй като инициативата за учредяването на този съюз е на читалище „Зора” и на неговия тогавашен председател Стефан Гидиков.  В програмата са предвидени научна конференция, посветена на демократичния процес в народните читалища, ще бъде разгледана ролята на председателите на читалище „Зора” през годините за неговото развитие и оформянето му като водещ културен институт в града.

 

„Обсъдена е идеята по време на честването да бъде организиран рецитал по творчеството на големите сливенски поети - Георги Джагаров, Радой Ралин, Станка Пенчева и Дамян Дамянов. Това ще бъде своеобразен поклон пред делото на сливенските поети, които са от световна величина. Ще бъде отдадена почит към Стефан Гидиков като се поднесат цветя на паметната му плоча”, допълни още Дойнов.