Горанов иска НС да даде възможност правителството да си плаща сметките
Горанов иска НС да даде възможност правителството да си плаща сметките / снимка: БГНЕС
Владислав Горанов за дълга
78273
Владислав Горанов за дълга
Мая Манолова отговаря на Горанов
  • Владислав Горанов за дълга
  • Мая Манолова отговаря на Горанов

Парламентът провежда дебат по въпроса за изтегляне на заем от 16 милиарда лева. Процедурните хватки започнаха още с началото на пленарното заседание. Половината депутати на ГЕРБ не се регистрираха и така при регистрирани 134 народни избраници, дългът може да се приеме с едва 68 гласа.

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска отлагане на точка за четвъртък, като обеща парламентарната му група да помисли дали да не подкрепи ГЕРБ в гласуването. Мнозинството обаче отхвърли предложението на ДПС.

Веднага след това финансовият министър Владислав Горанов направи 45-минутна реч към депутатите. Горанов за пореден път обясни нуждата от заема и защо са избрани съответните банки за договора за него.

Финансовият министър напомни, че са взети мостово 1.5 млрд. евро, за да се покрият нуждите при връщане на гарантираните депозити от КТБ. „Трябва да си ги върнем на тези банки, така сме се разбрали с ваше съгласие и с ратификация", каза Горанов. Той допълни, че до края на 2017 година трябва да се покрият общо 12 млрд. лева вече изхарчени пари. Горанов предложи дебат по отношение на ресурса, превишаващ сумата от 12 млрд., но помоли за 12-те млрд. да се вземе решение днес.

„Ще сключим ли посреднически договор, който ще даде възможност на българското правителство да управлява така дълга, че да може да си плаща сметките или ще оставите българското правителство без инструментариум да го прави и ако това ви е решението, ние имаме отговор", каза Горанов. Той се обърна към социалистката Мая Манолова, визирайки раздадени флайъри с формата на банкноти на протест срещу дълга с думите: „Госпожо Манолова, - не се обръщам с Мая, за да не решиш, че ти се подигравам, - не можем да печатим пари, това само ти го можеш".

Очаквано от БСП нападнаха финансовия министър, а словесната битка поведе Мая Манолова. Тя оцени речта на Горанов като „репетиция" за бъдеща академична кариера. „И правилно, защото политическата ви кариера няма да завърши добре. Ако бяхте честен финансов министър, щяхте не да занимавате залата с нашите баби и дядовци, а да признаете, че през 2017 година ще трябва да рефинансираме дълга, който вашият любим началник - Дянков, взе миналата година. Щяхте да признаете, което се вижда и на сайта на вашето министерство, и през следващите три години имаме да плащаме под 8 млрд. външен дълг. Щяхте да признаете, че с този огромен кредит вие възнамерявате да финансирате дефицит и ако премиерът Борисов иска дефицит, а вие сте против, тогава постъпете достойно - подайте си оставката. Така постъпват достойните финансови министри", каза тя.

По отношение на репликата за печатането на пари, социалистката отвърна: „Вие не можете да печатате пари, вие можете да печатате дълг и бюлетини".