Горнооряховският младежки парламент консултира Бележник 2015
Горнооряховският младежки парламент консултира Бележник 2015 / снимка: ГМП

Сдружение „Младежка толерантност” и Национална мрежа за децата консултираха „Бележник 2015: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“. В срещата се включиха 17 представители на Горнооряховския младежки парламент. Фокус групата беше част от целенасочените усилия за гарантиране правото на мнение на децата (чл. 12 от Конвенцията на ООН за правата на детето) и стремежа да им се осигури възможност да вземат пълноценно участие в процесите и решенията, които ги касаят.

В тази връзка младежите, с които работи организацията, имаха възможността да изкажат своето виждане за дейността на институциите, отнасящи се до детското и младежко развитие. Младите хора споделиха, че за да имаш претенции, трябва да си направил нещо, което да осмисли живота и развитието на обществото в което живееш.

Групата е една от шестте, които се провеждат в цялата страна. Всяка година Национална мрежа за децата издава т. нар. Бележник на правителството - експертен доклад за изпълнението на държавните ангажименти към децата.