Илиян Маринов: Читалището в Бряговица закупи нова техника по проект от МИГ Лясковец- Стражица
Илиян Маринов: Читалището в Бряговица закупи нова техника по проект от МИГ Лясковец- Стражица / снимка: Пресцентър - БСП

„Над 3 млн. лв. са влезли чрез проекти в нашите две общини, благодарение на Местната инициативна група „Лясковец – Стражица“, каза Илиян Маринов, член на Управителния съвет на МИГ, в стражишкото село Бряговица, където беше представен проектът на читалище НЧ "Самообразование-1921".

Илиян Маринов беше специален гост на презентацията за отчитане на проекта. Благодарение на спечелените 15 230 лв. от МИГ, читалището закупи нова техника. На разположение на членовете са два нови стационарни компютри, два лаптопа, озвучителна техника, видеокамера, фотоапарат 3D мултимедия с голям екран, оборудвана е зала с посетителски столове, бюра и катедри. Проектът е по мярка 323 Б "Опазване и възстановяване на културното наследство" от стратегията за местно развитие на МИГ "Лясковец-Стражица".

„В рамките на Стратегията за местно развитие през 2014г са финансирани 22 проекта, като от началото на прилагането й те са общо 57. Подадени са били 27 заявления за кандидатстване, от които са били одобрени 68,20%“, уточни Маринов. Той припомни, че друга задача на МИГ е обучението на хора. През 2014г. обучение успешно са завършили 33 участници.

„Екипът на МИГ свърши много полезна работа през 2014г., подчерта Маринов. Част от задачите бяха свързани с информирането и подпомагането чрез консултации и обучения на местните общности да участват в конкурсите на МИГ за избор на проекти. Подпомагана беше подготовката на проекти на потенциалните кандидати по подхода „ЛИДЕР“. Организирани бяха конкурсите за финансиране, както и свързаната с тях документация и насоки за кандидатстване“, подчерта председателя на Общинския съвет в Стражица.

Илиян Маринов припомни, че МИГ поставя текущо информация в обособените 28 информационни точки във всяко населено място на територията на двете общини. Така жителите са запознати с предстоящите конкурси и обявените покани за прием на заявления.