Преасфалтират три булеварда за три месеца
Преасфалтират три булеварда за три месеца / снимки: Live.Varna.bg

Цялостни ремонти на централни булеварди започват във Варна. Строителните дейности стартираха с реконструкцията на „Христо Ботев”, където  ще бъде преасфалстирана пътна настилка с обща площ 25 000 кв. м. и ще бъдат положени нови тротоари и бордюри. Ремонтът е на стойност около 3 млн. лв, като парите идват от общинския бюджет, обяви кметът Иван Портних, който присъства на първата копка.

Преасфалтират три булеварда за три месеца
netinfo

Следващата седмица започва подмяна на подземните комуникации по „Мария Луиза“, а третият булевард, който ще бъде преасфалтиран, е „Осми приморски полк“. Строителствот трябва да приключи до началото на летния сезон през юни, като в отсечките ще бъде въведена временна организация на движението.

„Ремонтите ще предизвикат затруднения за трафика, но е важно да си решим тези въпроси веднъж завинаги и да спре това перманентно кърпене на дупки, което се оказа крайно неефективно, понеже не остана здрав асфалт. Това е пилеене на пари, което трябва да се прекрати“, коментира Портних.

По проекта за интегриран градски транспорт до края на годината предстоят реконструкции и на булевардите „3 март“, „Константин и Фружин“ и „Янош Хуняди“, като последният може да бъде разширен с две ленти. Същото разширение се обмисля и за бул. „Мария Луиза“, където  в момента специалисти извършват замервания. Тротоарите по вече ремонтираната отсечка по „3 март“ ще бъдат разширени, а между блоковете и автобусните спирки  ще бъде изградена пешеходна настилка.

Общината е възложила подмяна на тротоари за 1 млн. лв., като строителните дейности ще започват приоритетно в районите с детски градини и училища.

„В средата на годината вероятно Варна ще получи покана да представи проектите си по програма „Регионално развитие“ и сега работим по проектирането, за да имаме готовност. През следващия програмен период градът може да усвои 100 млн. лв., като средствата ще бъдат насочени приоритено за подобряване на инфраструктурата в централната част. След приключването на ремонтите на централните булеварди, основните пътни артерии ще бъдат оправени и ще се освободи финансов ресурс за малките улички“, каза още Портних.

Кога ще започне ремонта на Аспарухов мост вижте ТУК.