Какъв е произходът на името Борис?
Какъв е произходът на името Борис? / Thinkstock/Getty Images

Какъв е произходът на името Борис? Еднакво ли е с Борислав? Борис го има и в неславянските държави, а Борислав само в славянските.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Борис е древно име, макар че първоначалният му вариант е бил малко по-различен. То е с неславянски произход, но заради княз Борис-Михаил и покръстването достига да целия славянски свят и придобива особена популярност в Русия от XI век нататък, където братушките малко се опитват да си го присвоят. Опасяваме се, че повторната експанзия на името на запад се дължи повече на тях, не на нас. Затова Борис Виан или Борис Джонсън всъщност дължат имената си не на древния произход на Борис, на който ще се върнем след малко, а на руски културни препратки. Майката на Борис Виан- Ивон е била поклонничка на операта и силно се е впечатлила от "Борис Годунов" от Мусоргски. Толкова, че кръстила детето си Борис. При бившия кмет на Лондон нещата пак опират до майка му, която е била със силно леви уклони през 60-те години, така че руско първо име и се е струвало добра идея. Изобщо де що има западняк с име Борис, да знаете, че е замесено нещо руско или славянско-опера, уважение към културата или дори политиката. Много по-малко вероятно е да е замесен нашият княз. Жалко, разбира се.

Борис е прабългарско име. Две етимологии извеждат за него. Изберете си някоя. Да уточним преди това, че името в първоначалния си вариант вероятно е било Богорис. Едни от изследователите смятат, че тук е замесен снежен леопард, вълк или пък името означава къс, дребен. Последното е най-невероятното, по-скоро става дума за животното. Други обаче подкрепят иранската теория и влиянието на този език върху прабългарите. Богорис- богоподобен, божествен. Обърнете внимание на корена бог. Думата е иранска и означава висша сила. Произлиза от богъ, багъ - давам, раздавам, този, който раздава. При думата господ нещата са ясни-господ, господар, но това е славянският еквивалент на бог. Тук, в скоби казано, думата god, която използват на запад, идва от корена call-призован, повикан. В единия случай бог дава, а god е повикан. Има много любопитна семантична разлика, но не за това ни питате.

Дали снежен леопард, нещо като вълк или богоподобен, Богорис е прабългарско владетелско име. То няма общо с Борислав, което е славянско и идва от борба и слава - славен боец. Имайте предвид обаче, че разпространението на Борислав има тясна връзка с Борис-Михаил, защото всъщност демонстрира връзката между Борис и славяните. Едно време хората не са си вадели етимологиите на имената. А, едното е прабългарско, с ирански елементи, другото славянско. Не, Борис е владетелят на всички. Така че Борислав хем има връзка с него, хем няма.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате