И Оскар-ът отива при...
И Оскар-ът отива при... / снимка: Guliver/Getty Images

Сатирата за шоубизнеса "Бърдмен" полетя на "Оскар"-ите, спечелвайки топ отличието на церемония, белязана от прочувствени политически и социални призиви, предадоха световните информационни агенции. Шоуто, предшествано от недоволство заради липсата на разнообразие в "изцяло белите" актьорски категории, беше осеяно с речи за женски права, емиграция, превенция на самоубийствата и на расова тематика.

Вижте в снимки най-бляскавата церемония в света на шоубизнеса

Вижте най-големите звезди на Холивуд по червения килим на наградите Оскар

Водещият Нийл Патрик Харис откри шоуто с ведро настроение и ироничното встъпление "Тази вечер отдаваме почит на най-добрите и най-белите, имам предвид най-ярките звезди на Холивуд", визирайки казуса с "изцяло белите" актьорски категории. Имащите право на глас над 6000 членове на Академията за кинематографично изкуство и наука отдадоха предпочитанията си на филма "Бърдмен", пресъздаващ Холивуд в резюме - показност, егоцентризъм и отчаян стремеж към артистично признание, пред лентата за съзряването "Юношество", възхваляваща естествеността и търпението.

Лентата "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" спечели четири отличия - за най-добър филм, най-добър режисьор (Алехандро Гонсалес Иняриту), най-добър оригинален сценарий (Алехандро Гонсалес Иняриту, Николас Джакобоне, Александър Динеларис, Армандо Бо) и операторско майсторство (втори пореден "Оскар" в категорията за Еманюел Любецки, след като миналата година спечели приза за работата си над "Гравитация"). Операторът сподели, че първоначално абсолютно новаторските идеи за начина на снимане на Иняриту са му се сторили като кошмар".

 

И Оскарът отива при
netinfo

"Вероятно следващата година правителството ще наложи още по-строги емиграционни ограничения. Двама мексиканци в две поредни години. Това ми се струва подозрително", заяви режисьорът на "Бърдмен" Алехандро Гонсалес Иняриту, визирайки миналогодишния победител в режисьорската категория Алфонсо Куарон за "Гравитация".

Иняриту завърши вечерта с поредната от много прочувствени речи с призив за социални промени. Режисьорът похвали родината си Мексико, че е намерила правителството, което заслужава, и заяви, че "емигрантите в САЩ заслужават към тях да се отнасят със същите чест и достойнство, както към тези, пристигнали преди тях и изградили тази невероятно емигрантска нация".

Церемонията за наградите "Оскар", водена от Нийл Патрик Харис, който има богат опит като домакин на най-престижните театрални отличия "Тони", беше изпъстрена с музикални и танцови изпълнения в стил "Грами". Звездата на музикалното шоу беше ексцентричната поп певица Лейди Гага, която изпълни "The Hills are Alive" от мюзикъла "Звукът на музиката", докато оригиналната изпълнителка Джули Андрюс наблюдаваше представянето й.

Тази година наградите "Оскар" облагодетелстваха не толкова достъпни за масовата публика независими продукции - всички осем номинирани ленти в топ категорията за най-добър филм получиха отличия.

Ексцентричната комедия "Гранд хотел Будапеща", излязла на екран през март миналата година, докато много от останалите номинирани филми все още са в процес на снимане, също спечели четири "Оскар"-а. Лентата на режисьора Уес Андерсън получи признание за зрелищността си под формата на отличия за сценография, грим и прически и костюми. Четвъртият "Оскар" за лентата спечели Александър Депла за оригиналната музика към нея.

Независимият филм "Камшичен удар" беше отличен с три награди "Оскар" - за най-добър актьор в поддържаща роля (Джей Кей Симънс), монтаж и звуков мишунг.

Останалите пет номинирани филма в топ категорията получиха по една награда "Оскар" - "Юношество" за най-добра актриса в поддържаща роля (Патриша Аркет), "Американски снайперист" за монтаж на звукови ефекти, "Игра на кодове" за адаптиран сценарий (Греъм Мур), и "Селма" за най-добра песен от филм за "Glory" на Джон Леджънд и Комън.

И Оскарът отива при
netinfo

При актьорските "Оскар"-и нямаше изненади - смятаните за основни претенденти в наградния сезон и в четирите категории спечелиха отличията. 33-годишният британец Еди Редмейн получи приза за главна роля за превъплъщението си в образа на видния учен и космолог Стивън Хокинг във филма "Теорията на всичко", 54-годишната Джулиан Мур спечели наградата за най-добра актриса за ролята си на болна от Алцхаймер в ранен стадий преподавателка във филма "Все още Алис", 60-годишният Джей Кей Симънс беше отличен в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля за "Камшичен удар", а 46-годишната Патриша Аркет - за най-добра актриса в поддържаща роля за "Юношество". И за четиримата актьори това е първи "Оскар" в кариерата им.

И Оскарът отива при
netinfo

Джулиан Мур най-после спечели приза след пет номинации, а Патриша Аркет, която произлиза от актьорско семейство, стана първият член на фамилията Аркет, отличен с най-престижното киноотличие. За 33-годишния Редмейн и 60-годишния Симънс настоящите номинации и награди са първи в кариерата им.

Патриша Аркет също се нареди сред отличниците, засегнали социални теми в благодарствената си реч. Призивът й за равни права и равно заплащане на жените в САЩ беше аплодиран от публиката. Най-възторжена беше реакцията на рекордьорката по актьорски номинации Мерил Стрийп, която тази година отново беше в надпреварата за поддържаща си роля в мюзикъла "Вдън горите". Зад сцената Стрийп заяви на Аркет, че с речта си е "осмислила вечерта й".

И Оскарът отива при
netinfo

Сълзи се стичаха по лицето на актьора Дейвид Ойелоуо, който беше пренебрегнат в актьорските номинации за ролята на Мартин Лутър Кинг във филма "Селма", докато слушаше песента "Glory" в изпълнение на Джон Леджънд и Комън. Непосредствено слез изпълнението си Джон Леджънд и Комън приеха приза за най-добра песен от филм с реч, също предизвикала бурни овации. "Написахме тази песен за филм, базиран върху събития отпреди 50 години.

Според нас "Селма" се случва сега, защото борбата за справедливост е в настоящия момент", заяви Леджънд.

И Оскарът отива при
netinfo

Греъм Мур, който получи "Оскар" за най-добър адаптиран сценарий за "Игра на кодове", развълнува публиката с признанието си за опит за самоубийство на 16-годишна възраст. "Останете странни, останете различни", призова сценаристът.

В една от най-спорните категории за тазгодишните "Оскар"-и, обикновено смятана за "най-уравновесената" - тази за анимация, за наградата беше предпочетена анимационната лента "Героичната шесторка" на "Дисни" пред "Как да си дресираш дракон 2" на "Дриймуъркс". Преди обявяването на номинациите през януари всички очакваха сред претендентите да е смятаният за фаворит "LEGO: Филмът". Въпреки касовия си успех и любовта на критиката обаче, анимацията остана извън надпреварата. Това даде възможност на "Дисни" да спечели приза за анимация за втора поредна година, след като миналата триумфира със "Замръзналото кралство". Категорията за анимация беше въведена през 2002 г. и през годините беше доминирана от студио "Пиксар", собственост на "Дисни". През 2014 г. студиото не пусна свой продукт на големия екран, припомня Ройтерс.

И Оскарът отива при
netinfo

В категорията за най-добър чуждоезичен филм беше отличен полският "Ида" на режисьора Павел Павликовски. Това е първата подобна победа за Полша въпреки богатата киноистория на страната. Призът за най-добър документален филм беше присъден на "Гражданин 4" за Едуард Сноудън.

Касоразбивачите "Американски снайперист" на Клинт Истууд, който въпреки по-късното си излизане на екран в сравнение с останалите претенденти, реализира приходи, равняващи се на тези от всичките останали номинирани продукции, взети заедно, и "Интерстелар" на Кристофър Нолан, получиха само по една награда в техническите категории. "Американски снайперист" беше отличен за монтаж на звукови ефекти, а "Интерстелар" - за визуални ефекти.

Наградите "Оскар" бяха раздадени за 87-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Дали Нийл Патрик Харис се е справил като домакин на най-бляскавото шоу в света и дали се е харесал на зрителите, предстои да се разбере. 41-годишният
актьор обаче със сигурност ще бъде запомнен като най-усърдно трудилия се водещ - той ръси шеги, пя, танцува и дори пробяга по сцената само по бял слип и черни чорапи.

И Оскарът отива при
netinfo

Пълен списък на носителите на 87-ите награди "Оскар", оповестен от Асошиейтед прес:

- Най-добър филм - "Бърдмен"

- Най добър актьор - Еди Редмейн за "Теорията на всичко"

- Най-добра актриса - Джулиан Мур за "Все още Алис"

- Най-добър режисьор - Алехандро Гонсалес Иняриту за "Бърдмен"

- Най-добър актьор в поддържаща роля - Джей Кей Симънс за "Камшинеч удар"

- Най-добра актриса в поддържаща роля - Патриша Аркет за "Юношество"

- Оригинален сценарий - Алехандро Гонсалес Иняриту, Николас Джакобоне, Александър Динеларис и Армандо Бо за "Бърдмен"

- Адаптиран сценарий - Греъм Мур за "Игра на кодове"

- Най-добър чуждоезичен филм - "Ида" на Павел Павликовски

- Анимация - "Героичната шесторка"

- Документален филм - "Гражданин 4" за Едуард Сноудън

- Сценография - "Гранд хотел Будапеща"

- Операторско майсторство - Еманюел Любецки за "Бърдмен"

- Оригинална музика - Александър Депла за "Гранд хотел Будапеща"

- Песен от филм - Джон Леджънд и Комън за "Glory" от "Селма"

- Монтаж - Том Крос за "Камшичен удар"

- Костюми - Милена Канонеро за "Гранд хотел Будапеща"

- Грим и прически - Марк Кулиър и Франсис Ханън за "Гранд хотел Будапеща"

- Късометражен документален филм - "Кризисна телефонна линия"

- Късометражен игрален филм - "Обаждането"

- Късометражен анимационен филм - "Празник"

- Визуални ефекти - "Интерстелар"

- Звуков мишунг - "Камшичен удар"

- Монтаж на звукови ефекти - "Американски снайперист"

Предварително връчени награди "Оскар":

- Хари Белафонте - хуманитарната награда "Джийн Хершолт"

- Почетен "Оскар" - Жан-Клод Кариер

- Почетен "Оскар" - Хаяо Миядзаки

- Почетен "Оскар" - Морийн О'Хара

Източник: БТА

И Оскарът отива при
netinfo