Лазаров: С изненада разбрах, че Атанас Илков ме е подвел
Лазаров: С изненада разбрах, че Атанас Илков ме е подвел / снимка: БГНЕС, архив

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че е научил от медиите за уволнението на директора на сектор "Криминална полиция" Атанас Илков.

Илков беше дисциплинарно уволнен, заради случая Лясковец. Главният секретар на МВР категорично отрече да е бил подвеждан от Илков и уточни, че не знае защо се е случило това уволнение.

„От медиите научих, че е уволнен началникът на „Криминална полиция", господин Атанас Илков. С изненада разбрах, че ме е подвел, тъй като аз никога не съм заявявал подобно твърдение. Нито пред надлежен орган, нито при служебни разговори в Министерството на вътрешните работи. В случая и аз като главен секретар на МВР, и господин Гребенаров като директор на Национална полиция към този момент, и господин Илков, сме дали съответните свидетелски показания пред компетентните органи", уточни Лазаров.

„Но още веднъж ще повторя - от медиите разбрах, че съм бил подведен. Не знам в какво съм подведен. Не ми е ясно с какви мотиви съм подведен. Още повече, че с риск да навляза в следствена тайна ще подчертая, тъй като това е излизало вече в публичното пространство, че предложението за операцията в град Лясковец е изготвено от директора на Областната дирекция на МВР в град Велико Търново. Подчертавам, че аз не разполагам с факти, от които да става ясно, че съм подведен. Знам, че има проверка, която е направена, но от медиите разбрах, че е уволнен. От анализа, който правя на база на днешните публикации, излиза, че обществената опасност е господин Илков. А това в никакъв случай не е така. Струва ми се, че обществената опасност е лицето, което застреля наш колега и приятел и рани други трима служители", заяви още Лазаров, цитиран от БГНЕС.