„Оскар”-ите през годините
„Оскар”-ите през годините / снимки: Guliver/Getty Images

На 22 февруари в Лос Анджелис ще бъдат връчени най-желаните кинонагради в света - „Оскар”-ите. С най-много номинации тази година са филмите „Бърдмен” на Алехандро Гонсалес Иняриту и „Гранд хотел Будапеща” на Уес Андерсън.

В навечерието на церемонията РИА Новости припомня кой е поразявал членовете на Американската академия за кинематографично изкуство и наука и зрителите през 87-годишното съществуване на отличията:

Ненадминатият

Американският комик Боб Хоуп, който е водещ на церемонията по връчване на наградите „Оскар” 18 пъти (повече от всички в историята), веднъж се пошегувал: „Ако са останали ненужни статуетки, можем просто да ги изпратим на Уолт Дисни”. Във всяка шега има известна доза истина. Уолт Дисни (на снимката) е с 59 номинации за наградите „Оскар”. Печели 26, включително три почетни награди и една на името на Ървин Талбърг. Нито един човек на Земята не е успявал да повтори това постижение.

Първият „Оскар” на Уолт Дисни е и първата награда на Американската академия за кинематографично изкуство и наука за късометражен анимационен филм в историята, а почетната му награда, връчена за „Снежанка”, представлява една обикновена статуетка, заобиколена от седем миниатюрни.

През 1960 г. Уолт Дисни е „увековечил” взаимната си любов с „Оскар”-ите: купил 20 миниатюрни статуетки, на всяка гравирал името на творбата, за която е получил отличието, и поръчал от тях да бъде направено колие за съпругата му Лилиан. Сега то, но вече под формата на гривна, се съхранява с музея на семейство Дисни.

Оскарите през годините
netinfo


„Номер две”

Близко до това на Уолт Дисни е постижението на автора на „Императорския марш” от „Междузвездни войни” Джон Уилямс. Съотношението между получените от него награди „Оскар” и номинациите за отличието обаче дават основание той да бъде причислен към големите неудачници на церемониите: едва пет награди „Оскар” при 49 номинации.

За Уилямс обаче това надали е повод да тъжи. Името му отдавна е вписано в историята на киното и на световната поп култура благодарение на саундтрака към филмите „Челюсти”, „Списъкът на Шиндлер”, „Междузвездни войни”, „Индиана Джоунс”, „Сам вкъщи”, „Хари Потър”, „Извънземното” и т.н., и т.н.

„Тримата от Холивуд”

Обявяването на носителите на наградите в категориите най-добър режисьор, актьор и актриса обикновено е сред най-вълнуващите моменти на церемонията. Дори една награда „Оскар” е максимумът, за който може да мечтае един творец. А две, три…

Единствената актриса, която през живота си успява да получи четири актьорски „Оскар”-а, е Катрин Хепбърн (на снимката). И докато колежките й мечтаят за едно отличие, Хепбърн пренебрегва всичките четири церемонии и нито един път не отива лично да си време наградата „Оскар”. „Работата е моята награда”, казва актрисата.

Единственият път, когато Катрин Хепбърн все пак се качва на сцената по време на церемония, е през 1973 г., за да връчи почетен „Оскар” на продуцента Лорънс Уайнгартън.

Оскарите през годините
netinfo


Единственият носител на четири награди „Оскар” в категорията най-добър режисьор е Джон Форд, известен от „Гроздовете на гнева”. Първия си ням филм той заснема още през 1917 г. и оттогава прави повече от сто. Класическите му уестърни и драми са оказали влияние върху творчеството на известни личности в света на киното - от Серджо Леоне до Акира Куросава и Мартин Скорсезе.

„Губещите”

Надпреварата за „Оскар” не е Олимпиада, важна тук е победата, а не участието. Връчването на наградите всеки път предизвиква маса спорове, тъй като Американската академия за кинематографично изкуство и наука отминава без внимание много големи имена, не само Леонардо ди Каприо с неговите пет номинации.

Безспорен рекордьор е звукооператорът Кевин О'Конъл, който е номиниран в „звуковите” категории 20 пъти.

Британският актьор и режисьор Ричард Бъртън (на снимката) е смятан за един от най-недооценените актьори. Никога не е учил актьорско майсторство, но е бил сред най-високоплатените за времето си. Седем пъти е номиниран за „Оскар” и не получава нито една статуетка. За филма „Кой се страхува от Вирджиния Улф” Бъртън е номиниран заедно със съпругата си Елизабет Тейлър. Тя е удостоена с наградата, той - не.

Оскарите през годините
netinfo


Стенли Кубрик, една от най-влиятелните фигури в киното на 20 в., личността, чиито филми заемат първите места във всевъзможните класации на „най-великите филми на всички времена и народи”, през целия си живот така и не е удостоен с „Оскар” за режисура. Има 13 номинации, но единствената статуетка е, която получава, е за специалните ефекти за лентата „2001: Космическа одисея”.

Питър О’Тул, звезда от филми като „Лорънс Арабски”, „Лъвът през зимата”, „Последният император”, осем пъти е номиниран за най-добър актьор и нито веднъж не печели „Оскар”. Пренебрегван непрекъснато от Американската киноакадемия, през 2003 г. той най-накрая печели почетен „Оскар” за принос в развитието на киното. Първоначално Питър О’Тул решава да игнорира церемонията, но в крайна сметка променя решението си и все пак отива.

Мартин Скорсезе, режисьор, отдавна заслужил статута на кинокласик, удостоен с всевъзможни отличия в света на киното, има само една награда „Оскар”. През 2007 г. му я връчват тримата велики в Холивуд - Спилбърг, Лукас и Копола. След като обявяват името на победителя, залата се изправя на крака и бурно го аплодира. Накрая се налага Скорсезе да помоли публиката да спре, за да може да произнесе благодарствената си реч.

Друг любимец на зрителите, но не и на киноакадемиците, е Ал Пачино. Номиниран е за пръв път през 1973 г. за ролята на Майкъл Корлеоне във филма на Копола „Кръстникът”. За начинаещ киноактьор, изиграл първата си голяма роля през 1971 г., това е огромен успех. Но Ал Пачино е възмутен, че е номиниран в категорията най-добър актьор в поддържаща роля и бойкотира церемонията. По-късно го номинират още няколко пъти, но единственият „Оскар” получава през 1993 г. за лентата „Усещане за женаза ролята на слепия полковник Франк Слейд.

Оскарите през годините
netinfo


Оттогава повече не е номиниран за отличието на Американската академия за кинематографично изкуство и наука. Сред рекордьорите трябва да бъде поставена и Мерил Стрийп. Тя е с 19 номинации и 3 награди „Оскар”, от които две за най-добра актриса и една за актриса в поддържаща роля. Киноакадемиците със завидно постоянство включват името на Стрийп сред номинираните, но през почти 30-годишен период оставят актрисата без статуетка.

Бет Дейвис е с 11 номинации и две статуетки. Според кинокритиците двете й най-добри роли са във филмите „Бремето на човешките страсти” от 1934 г. и „Всичко за Ева” от 1950 г., но нито една от тях не привлича вниманието на Американската киноакадемия. А Бет Дейвис дори я оглавява през 1941 г. Майсторът на съспенса Алфред Хичкок е номиниран за най-добър режисьор пет пъти, но така и не получава „Оскар”. Последната номинация на Хичкок е през 1961 г. за „Психо”, но е предпочетен Били Уайлдър с лентата „Изгубеният уикенд”.

Източник: БТА