Цацаров: Янева не е в центъра на скандала Червеи, и други хора скоро ще са ясни
Цацаров: Янева не е в центъра на скандала Червеи, и други хора скоро ще са ясни / DarikNews.bg
Съдия Янева не била в центъра на скандала с "Червеи", според Цацаров
78181
Съдия Янева не била в центъра на скандала с "Червеи", според Цацаров
  • Съдия Янева не била в центъра на скандала с "Червеи", според Цацаров

Съдия Владимира Янева не е в центъра на скандала с разработката “Червеи”, каза във Велико Търново главния прокурор Сотир Цацаров. По думите му има замесени и други лица, които съвсем скоро ще станат ясни.

"Съдия Янева е органът, който противозаконно е разрешил използването на СРС, но някой преди това е създал разработката с изключително неверни документи”, каза Сотир Цацаров. Според него става дума за бивш служител на МВР и настоящ на ДАНС, който заема средна управленска позиция.

Цацаров добави, че това лице също ще бъде обвинено. “Но някой е написал предварително сценария и е наредил на този човек какво да прави”, категоричен бе обвинител №1. Съдия Янева не е единственият виновник за всичко това. Тя е била затрупана с искания за СРС и в конкретния случай, не е отчела, че това не е в съответствие със закона. Преди съдия Янева има предисловие, а след съдия Янева има много дълъг послеслов, свързан с технически действия спрямо системите на МВР в София и страната. Тук вече съдия Янева няма участие, замесени са други лица, които може би скоро ще станат ясни.”, посочи Цацаров.

Според него обществото не може да продължава да живее с подобни сценарии, които имат за цел отклоняване на вниманието от съществените проблеми. Обикновено в тези сценарии участват едни и същи лица, някои от които в момента имат изключително активна изява и на политическата сцена, добави Цацаров. По думите му, за да се пресекат подобни мероприятия е нужно желание не само от правораздавателните и правоохранителните органи, но и от страна на политическия елит.

Цацаров: Янева не е в центъра на скандала "Червеи", и други хора скоро ще са ясни
netinfo

В старата столица главният прокурор участва в дискусия със студенти от Юридическия факултет на Великотърновския университет. Срещата бе в рамките на лекция на бившия обвинител №1 проф. Борис Велчев, който преподава на бъдещите юристи във В. Търново. Пред студентите Сотир Цацаров разясни каква е основната функция на прокуратурата и коментира общите проблеми в наказателната политика, актуални теми в правораздаването и готвените промени в НПК.