Болни от диабет остават без инсулин
Болни от диабет остават без инсулин / снимка: sxc.hu
Болни от диабет остават без инсулин
78164
Болни от диабет остават без инсулин
  • Болни от диабет остават без инсулин

Стотици с диабет у нас остават без достъп до бързодействащ инсулин, тъй като такъв липсва в аптеките. Причината за това е паралелен износ на лекарства, който се прави с цел печалба. За това сигнализираха родители на деца с диабет, пациентски организации и собственици на аптеки. Оказва се, че фирмите производители на лекарства продават инсулина на дистрибуторите. Пътят от дистрибуторите до родните аптеки обаче е пресечен. Към момента у нас лекарствата, които подлежат на паралелен износ, са над 100.

Стотици деца и възрастни у нас имат нужда от бързодействащ инсулин, подчертава Христофор Маринчев, който е родител на дете с диабет. Този тип инсулин се изписва месец за месец и при него не може да се говори за презапасяване.

"Новите технологии в инсулинолечението работят предимно и само на бързо действащ инсулин. Това означава, че пациенти, които са с помпи, не могат да си набавят необходимото количество. Това не е нещо, с което можеш да се презапасиш. По принцип се изписва от ендокринолога на рецепта с определено количество на месец и когато се вземе новата рецепта и се отиде в аптеката, се оказва, че такъв няма. Още повече, че сме едва февруари, а тази година се случва за втори път това", обясни Маринчев.

От Федерация Български пациентски форум направили проверка по случая, информира председателят на организацията Иван Димитров.

"В момента, в който това се случи, започнахме веднага обаждания по фирмите, аптечните вериги, да видим защо липсва. Оказва се, че фирмите производители си продават на дистрибуторите заявените количества от тях и пътят от дистрибутора до аптеката приключва. От там нататък единственото, което ни остава да продължим да смятаме, че се случва, е реекспорт за сметка на българските пациенти", добави Димитров.

Проблемът с паралелния износ не е от днес, добавя председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

"Проблемът е много по-голям и не е от сега. Засяга повече от 100 лекарства, които подлежат на паралелен износ. Ние не можем изобщо като аптеки да стигнем до тях, за да ги предложим, защото отиват в чужбина. Някой иска да печели милиони левове годишно, каза Костов.

Този някой често има нечисти интереси, добавя Костов:

„Създадена е цяла мафиотска организация, която се състои в следното: назначават се хора, които обикалят аптеките, имат рецепти, с които изкупуват всички лекарства от аптеките, които за съжаление за някои заболявания са съвсем лимитирани количества, да речем 500 опаковки за цялата страна. Изкупуват всичко и фирмата, която ги е назначила, изнася лекарството и то не достига до крайните пациенти", каза той.

От пациентската организация вече са сезирали Парламентарната здравна комисия, Здравната каса, както и Изпълнителната агенция по лекарствата, и очакват някаква реакция.