Защо на американците казват янки?
Защо на американците казват янки? / Thinkstock/Getty Images

Защо на американците казват янки? Имам приятелка на име Яница, на която шеговито викаме Янке ле, като в народна песен. И така си стана Янки, Янкито. Но нали така казват на американците. Не е ли замесена някоя наша Янка в цялата работа?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Янки са американците още преди да бъдат американци, а само малко по-различни англичани. Сега ще поясним това. Британският генерал Джеймс Улфи се обръщал към войниците си от Ню Инглънд като янки. Всъщност не директно към тях, а към подразделенията им. И това е записано в историческите документи с дата 1758 година. Това е най-старото официално използване на думата. Но генералът съвсем не е автор на термина, чул го е от някъде. И тук вече идват различните версии, коя от коя по-интересни.

Първата версия е британска, но са замесени местните индиански племена и по-точно чероки. Чероките уж имали дума енаки, която значела страхливец и викали така на местните бели - страхливци. Страхотна теория, очевидно английска. Само дето чероки нямат такава дума, а и лингвистите са много предпазливи, когато произходът на една дума се вади от езиците на северноамериканските племена. Защото е огромна кашата. Но това не пречи да има още една индианска теория. Хуроните, които били много гъсти с французите, чули от тях, че наричат англичаните лангле. И понеже езикът им не можел да се пречупи съвсем по френски маниер, казвали янге, оттам янки. Иди сега доказвай може или не може това да е истината.

Езиковедите клонят най-много към холандския произход. Там пак има две линии. Първите заселници на Ню Йорк днес, някога Нова Нидерландия, били холандци, а сред тях най-разпространените имена били Jan (Ян) или Jan Kees (Ян Кайс). Все едно Ивановци и Петровци за нас. Така че първо, по този начин наричали само холандците, а после и всички нови заселници в Америка. Ако не ви харесва това събирателно, има и теория за едно единствено име Janke -Джон сиренето. Така английските колониалисти се обръщали пренебрежително към холандските. А има и вариант, който директно предполага, че думата се отнася към холандското женско име Янеке или Янке, което пак англичаните лепнали на холандците.

Теории много. Та там някъде, около женското име Янке, идва и нашенското Янке ле, защото човек никога не е сигурен нямало ли е някъде там някоя Янка, нашенка, незнайно как попаднала сред холандските заселници, и на нея именно да е кръстен етнонима. А пък стигнем ли до там, то до вашата приятелка Яница ей го къде е. Така че спокойно си и викайте Янке ле и Янки с идеята, че е кръстница на янките. А ако не тя, то поне пра-пра баба и.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате