14 любопитни факта за козите
14 любопитни факта за козите / Thinkstock/Getty Images

По повод започналата Година на Козата (Овцата, Овена) от китайския календар, в. "Дейли експрес" предлага няколко любопитни факти за козите:

- Объркването дали настъпилата година е на Козата, Овцата или Овена произтича от факта, че тези думи се обозначават с един и същ йероглиф - "ян".

- Овцете, овните и козите са съответно на първо, пето и девето място в списъка с най-често споменаваните животни в Библията. Агнетата са на второ място.

- В скандинавската митология колесницата на бог Тор е теглена от козлите Тангниостр и Тангриснир.

- През 2009 г. в Нигерия е арестувана коза по обвинение, че е въоръжен крадец, опитал се да задигне автомобил, и който използва черна магия, за да се превърне в животно.

- През 1996 г. полицията в Бразилия разследва твърденията за политическо убийство на коза, регистрирана като кандидат за кмет в малък град.

- Мусолини налага данък върху козите в Италия през януари 1927 г.

- Изследване от 2006 г. посочва, че дивите кози се плашат от миризмата на екскременти на тигри.

- Зениците на козлетата са правоъгълни. Козите имат добро нощно зрение.

- Козите са първите опитомени от човека животни.

- Известни са над 200 породи кози.

- Рога и бради могат да имат и женските.

- Говори се, че козите са "открили" кафето - древните животновъди са установили, че козите стават по-енергични, след като хапнат зърна от неизвестното тогава растение.

- Козите са добри плувци.

- Козите не трябва да се отглеждат поединично. Те са стадни животни и предпочитат да живеят с поне още един представител на вида. С готовност приемат компанията и на други видове.

Източник: БТА