Дебалцево е под контрола на проруските сепаратисти
Дебалцево е под контрола на проруските сепаратисти / БГНЕС

Дебалцево е под контрола на бунтовниците ден след като започна изтеглянето на украинските сили от обкръжения град, съобщава Асошиейтед прес в репортаж. Журналисти на агенцията обиколили с кола почти целия град и установили, че всички квартали са под контрола на бунтовниците, повечето от които били казаци.

Известният в Източна Украйна руски казашки лидер Николай Козицин бил забелязан да пътува в подобен на хъмви автомобил, заграбен от украинските сили. Навсякъде казаци се смеели, прегръщали се и позирали за снимки. Но една кола с казаци се натъкнала на противопехотна мина на около 200 метра от журналистите от АП и избухнала. Един от пътниците загинал и един бил ранен.

Над 90 процента от личния състав на украинските сили са вече изтеглени от град Дебалцево и околностите му - район, който се превърна в арена на яростни стълкновения с проруските сепаратисти, съобщи на брифинг в Киев украински военен говорител, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Украинските войски започнаха да се изтеглят оттам вчера.

Контролът над града е стратегически успех за бунтовниците, защото той е железопътен възел и се намира на най-прекия път между Донецк и Луганск - двата най-големи града в земите под контрола на сепаратистите.

Говорителят каза, че "интензивността на обстрела по това направление съществено е намаляла, но има единични случаи на престрелки". Според него вчера бунтовниците са подложили на тежък обстрел село в предградията на пристанищния град Мариупол на Азовско море.

По-рано днес лидерът на сепаратистите Донецк Александър Захарченко съобщи, че "опълченците са освободили изцяло Дебалцево".

Снощи президентът Петро Порошенко съобщи за изтеглянето от Дебалцево на 2475 украински военни и почти 200 единици тежка бойна техника.

Най-малко 90 украински военни са пленени, а най-малко 82 се водят за изчезнали в Дебалцево, предаде Франс прес, като се позова на равносметка на украинската армия. Украинското министерство на отбраната посочи, че 13 украински военни са убити при вчерашното изтегляне на правителствените сили от стратегическия източноукраински град. Ранени са били 157 военнослужещи, допълва министерството. Украинската армия уточнява, че е мобилизирала "известни сили", за да локализират изчезналите военни и е поискала помощ в тази насока и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Лидерът на сепаратистите в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко обаче твърди, че загубите на украинските въоръжени сили, обкръжени при Дебалцево, са възлезли на 3 - 3,5 хиляди убити. Той изрази съжаление, че украинските власти не са се вслушали "в гласа на разума" и не са свалили оръжие. Захарченко допълни, че днес ще започне предаването на телата на убитите и добави, че властите на ДНР смятат да освободят предалите се в плен.

Проруските сепаратисти са превзели през последното денонощие три населени пункта, каза техен представител, цитиран ТАСС. Говорителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин съобщи, че са превзети Могила Острая, Савеловка и Булавино, южно от град Дебалцево.

По-рано днес източник от министерството на отбраната на ДНР обвини силите на Киев, че са нарушили режима на прекратяване на огъня 12 пъти през последните 24 часа. Обстрелвани били град Углегорск и селата Саханка и Шахино. Ранени са около 20 опълченци, каза източник от министерството, цитиран от ТАСС.

Той обвини още силите на Киев, че през изминалата нощ са открили три пъти огън по летището на Донецк и Дебалцево. Няма данни за жертви сред цивилното население.

Източник: БТА