Проф. Петков: Най- голямата полза от отношението ни към Левски е това, че ни обединява
Проф. Петков: Най- голямата полза от отношението ни към Левски е това, че ни обединява / DarikNews.bg, архив
Проф. Петков: Най-голямата полза от отношението ни към Левски е това, че ни обединява
78134
Проф. Петков: Най-голямата полза от отношението ни към Левски е това, че ни обединява
  • Проф. Петков: Най-голямата полза от отношението ни към Левски е това, че ни обединява

“В нашето всеобщо, многогодишно и истински сърцато преклонение пред Левски ние без да искаме изразяваме една почит и едно общонационално чувство на съпричастие към неосъществената ни задружност и самостоятелност.” Това каза в интервю за Дарик историкът и зам.-ректор на Великотърновския университет проф. Петко Петков.

Основната идейна платформа на Васил Левски е сами да се освободим и сами да си устроим държавата по най-модерния тертип – демократична република. Това обаче не стана. И заради това, че Левски все пак е загинал по пътя към тази голяма мечта, ние влагаме цялата си неудовлетвореност, че не сме могли да се справим с този път към освобождението, в една безкрайна и почти безусловна почит към него, граничеща с митологизация. Какво от това, че образът му е митологизиран? Всеки народ има нужда от такива герой и ние си имаме нашия такъв”, подчерта проф. Петков.

“Ние сме свикнали и сме приучени да възприемаме Левски предимно като икона и като герой, който е пример във всяка ситуация. Не искаме да разваляме този ореол, защото той е полезен за общата цел да сме заедно. Най-голямата полза от нашето отношение към Левски е това, че ни обединява. Тоест всяко нещо, което може да развали този образ, за нас не е добре” – така историкът си обяснява негативните коментари около новия филм за Левски, който ще бъде прожектиран тази вечер и във В. Търново.

Проф. Петков признава, че култът към Левски и признанието към него се зараждат доста по-късно от времето, в което живее Апостола на свободата. Общественото отношение към него започва да се формира след Освобождението благодарение на Захаристояновата първа биография и най-вече на Иван Вазов.

"Много по-късно се създава това компенсаторно вглеждане в Левски и издигането му на пиедестал, заради това, което не успяхме да направим, а той го искаше. Митологизацията към неговия образ все пак не е отвлечена, а почива на реални неща, на истинските му качества и свършената от него работа. Духовното наследство на Левски, неговите крилати фрази и писма са важна част от нашия неосъществен идеал. След толкова много години те са модерни и звучат актуално и днес. Докато не се сплотим около някакви общобългарски цели, ние ще стоим в Европейския съюз бледо и ще отразяваме чужди интереси – ето това е заветът на Левски днес”, коментира проф. Петков.

"Левски и днес обединява българите, затова е важно да го помним и почитаме и да разбираме, че в неговия образ сме вградили много наши неосъществени желания. Затова е толкова велик и никой няма да може да го омаловажи", подчерта историкът.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.