Каква е връзката между слон и заслон?
Каква е връзката между слон и заслон? / Thinkstock/Getty Images

Каква е връзката между слон и заслон?

Защо в България казваме да се подслониш? Как е произлязла думата подслон, при положение, че тук, в естествената си среда, не живеят и не са живели слонове. Защо не казваме да се подхипопотамиш или поджирафиш, ако под хипопотама е тясно, предвид късите му крака. Не е ли по-удобно и логично думата да е подкрав или да се подкравиш? По местно е, пък и тук всеки е имал кравичка, на която е можел да разчита.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Въпросът е шеговит само на пръв поглед, но на втори не е, защото сте на съвсем прав път, ама в обратната посока. Слон е ясно какво е. В славянските езици се нарича така, в неславянските се нарича elephant , което е латинизиран вариант на гръцка дума-elephas, а пък те са я трансформирали от неиндоевропейски език, вероятно финикийски.  Направо са си я измислили наново. В началото е било нещо като erepa, но тази дума няма смислов корен. Тя е измислена на базата на друга, която вече е изчезнала и която гърците, чули-недочули, лепнали най-вече на продукта от бивните на слоновете. Така че първо, erepa, по-късно и elephant е означавало материала, а едва след това се е лепнало на животното, което е малко особено, но така е. Подобна е съдбата на екзотичните животни.

Славяните не използват думата elephant, не че те са виждали елефанти повече от гърците, ама защо пък точно слон. Дължат го на нас, българите или по-точно на прабългарите. Но преди това нека кажем, че за най-правдива се смята хипотезата за тюркски произход на думата, при която слон идва от аслан-лъв. Да, безумно е, но това е официална теория. Някой някога е видял слон и казал: А, лъв. Страшен малоумник трябва да е бил. Не за друго, а защото лъвът е познат в Европа и приликата му със слона е просто поразяваща. Как да не ги сбъркаш. Чисто фонетичната прилика обаче пропуска да покаже, че аслан може да е лъв, но яслан значи да почиваш, да се облегнеш, да разчиташ. Оттам ясла. Така че думата подслон, заслон, която ни много добре познаваме, е с тюркски, нищо чудно и с прабългарски корен и значи място, където да си починеш, да опреш гръб и да е сигурно. Оттам е етимологията на думата. Има и нещо друго.

Покрай елефантите, които не са много популярни в нашите географски ширини, тръгва и мълвата, че това гигантско животно спи, като се подпре на дърво. Усещате ли накъде отиват нещата? Не подслон произхожда от слон, тоест някой ляга под слона и заспива, а името на животното слон идва от облягането, от приютяването му до дърво. Славяните всъщност не са виждали слон, подпрян на дърво, нито пък слон, подпрян на каквото и да е, а пък и слоновете не спят точно така. Те си спят легнали на земята. Но според слуховете някога, слоновете нямали колена и веднъж като паднели, нямало ставане. Затова спели подпрени. А слуховете за подобна практика при падане на слон идват по бойна линия. Слоновете са били използвани за бойни животни, натоварени отгоре с платформа, а върху нея войници или пък някакви стенобитни снаражения. И по време на битка, ако паднат с тава чудо на гърба си, трудно стават, не е проблема в колената им.

Това е историята за слона и заслона. Има връзка, както сте я усетили и както винаги сте предполагали, ама слонът е кръстен на заслона, а не обратното.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате