Природата е нанесла щети за 450 млн. лева за 4 години
Природата е нанесла щети за 450 млн. лева за 4 години / netinfo

Милиони са нужни за справяне с бедствията всяка година. Пари, които най-често са непосилни за държавата. За последните 4 години природата е нанесла щети за около 450 млн. лв. на пътища, сгради, мостове и речни корита, съобщава Нова телевизия.

Далеч по-скромни обаче са възможностите на държавата да помогне на хората след бедствията. Днес Междуведомствената комисия, която отговаря за възстановяването, предложи кабинетът да отпусне 28 млн. лв. за районите, които пострадаха миналата година - Бургас, Варна, Гълъбово, Раднево, Берковица.

Елена Костова е една от пострадалите при наводненията в Ченгене скеле край Бургас. 2-те наводнения унищожили и къщата, и работата ѝ. Природата не пощадила единствената жена-рибар в селището Ченгеле скеле, но държавата ѝ изплатила 325 лв. социална помощ. А те стигнали до никъде.

Бургаските власти призовали дарители да помогнат на хората. А самата община поискала от кабинета 15 милиона лева. Ще получи 8 - за неотложното. За покриването на щетите се очаква и помощ от Европа. Парите от резерва в държавния бюджет отиват за възстановяване на публична собственост.

Предвидено е 500 хил. лв. от поисканите 28 милиона да бъдат похарчени за извеждането от експлоатация на около 40 язовира в страната, които държавата брои за опасни. Два от тях са частни и също ще се обезопасят с публични пари.

Язовирите трябва да бъдат изведени от експлоатация преди края на март, когато е пролетното пълноводие.

Миналата година Агенцията за социално подпомагане е изплатила 1 250 000 лв. на близо 4 000 души заради бедствията. Най-много във Враца, Бургас и Добрич. Отказала е на близо 700 души - в повечето случаи, защото вече веднъж са получили помощ. От началото на годината 325 лв. са поискали 301 души. 60 от тях вече са ги получили, останалите се обработват. Общините обаче ще трябва да почакат за държавна помощ заради последните наводнения няколко месеца.

Източник: Novanews.bg