Бурни реакции и критика след премиерата на филма „Дякон Левски”
Бурни реакции и критика след премиерата на филма „Дякон Левски” / screenshot/vbox7.com

Филмът на режисьора Максим Генчев „Дякон Левски" със сигурност успя да разбуни духовете, като в социалните мрежи не спират дебатите за лентата. След премиерата доста българи споделиха, че са останали разочаровани и заваляха куп негативни коментари, други изтъкнаха, че им харесва филмът и го определиха като прекрасен.

"Дякон Левски" е първият български пълнометражен филм за Апостола и беше дългоочаквана продукция както в кино средите, така и от обществото, което се надяваше на един филм за българщината и свободата, за достойнствата на една сакрална за личност.

Като подигравка с Левски, историята и българското определи филма "Дякон Левски" Христина Богданова, праправнучка на сестрата на Васил Левски. В гневен пост във Фейсбук тя заявява, че иска изцяло да забрави видяното на голям екран.

"Току-що се прибирам от премиерата на филма "Дякон Левски". В изключително редки моменти от живота си нямам думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована", пише тя в профила си в социалната мрежа.

По думите й образът на Левски във филма е бил исторически недостоверен, той бил представен като мижитурка.

"Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно - поне що се отнася до неговата лична история. Оттам насетне - една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н. Кинематографски - няма да коментирам, щото това не ми е работа, ама МНООООООООООООГО не ми хареса. Не знам! АБСУРДНО! Е, музиката беше хубава..."!

Образът на Васил Левски оживя във филм

“Дякон Левски“ е първият български пълнометражен филм за Апостола и беше дългоочаквана продукция както в кино средите, така и от обществото, което се надяваше на един филм за българщината и свободата, за достойнствата на една сакрална за личност. - See more at: http://sofia.topnovini.bg/node/574083#sthash.FywMjeTL.dpuf

Младият сценарист Георги Иванов също изрази своето възмущение от филма. Ето част от коментара му във Фейсбук: "След 3 часа и 40 минути филм, от които един час поне е на бавен каданс, осанката ми е добила формата на стол от зала 1 на НДК! Все пак режисьорът сложи микрофони на сцената, помислих си да остана, за да чуя дали ще се извини, а той каза "от уважение към екипа, ще изчакаме да минат надписите, преди да говори, който и да било"! Усетих, че все още имам чувствителност в пръстите на краката и си тръгнах... Мил ЕКИП, извинете! ..... Не, не, не, не мога да заспя, тревожни мисли бушуват в главата ми!!! Вие нищо не знаете, бе, цялата зала пляскаше, като уби първия турчин!!!! Но най-трогващо беше, когато го водеха с една каруца към бесилото и едно заптие му каза, "ако не издържиш до там, дерета по пътя много" и тогава дякон Игнатий му каза "Да ти .... майката"!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЛАТА ИЗБУХНА в аплодисменти!!!!! Вярно, в 3 часа и 40 минути не намери място да каже "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си"!!!! Но "ДА ти .... майката" от устата на Апостола........ ей тая реплика отекна във вечността!!!! Представям си новите банкноти от 75 лева с лика на Апостола и под него "да ти .... майката - В. Левский"!!!! Настръхнах!!!!

Не филм, а кауза. Така екипът на „Дякон Левски" определи крайния резултат от лентата, дълга повече от 3 часа.

Пред Нова телевизия Веселин Плачков, който се превъплъщава в образа на Дякона, коментира, че: „каузата е да си припомним, че сме българи, да си припомним кой е Левски, защото забравихме да се гордеем".

Режисьорът Максим Генчев не скри оптимизма си след шумната премиера. „Ние сме пред една голяма буря. С този филм искаме да обострим усещането на българина за тази невъзможност повече така да се живурка, време е да се живее", каза той и изрази увереност, че „Дякон Левски" до месец ще удари по рейтинг най-добрия български филм досега „Мисия Лондон". Режисьорът не се притеснява от черния пиар, който е започнал срещу филма, защото целта на екипа е "да се говори за Левски, всеки българин да се сети за Левски".

„Аз не искам някой да ме хвали и да ми се радва, аз искам всеки българин да се сети за Левски", подчерта Генчев.

Сценарият е написан само за 20 дни, но снимките продължават цели 2 години. Снима се на 40 различни локации в страната. Най-мащабните сцени включват над 500 статисти.

Филмът тръгва на своеобразно турне из България заради многобройните зрителите без достъп до киносалони. Така „Дякон Левски" ще достигне до онези най-затънтените кътчета на родината, до които преди повече от 150 години е достигал само Апостола.