Подписаха първия договор за саниране във Варна, блокът е в „Левски”
Подписаха първия договор за саниране във Варна, блокът е в „Левски” / Dariknews.bg

Първият договор на саниране на варненски блок вече е факт, след като подписи под него сложиха зам.-кметът на морския град Христо Иванов, областният управител Стоян Пасев и представител на Българската банка за развитие. Панелката със 74 апартамента, която ще бъде обновена, се намира на ул. „Мадара” 28 в квартал „Левски”. На сградата предстои да бъдат направени технически паспорт и енергиен одит, а след проектирането ще се пристъпи към стротелно-монтажните дейности. Те би трябвало да приключат до началото на следващия зимен сезон, ако няма забавяне в процедурите.

„Този блок ще даде хубав пример как собствениците на апртаменти трябва максимално бързо да се организират, за да може Община Варна да внесе повече документи и повече сгради да бъдат ремонтирани”, коментира зам.-кметът по инфраструктурата Христо Иванов.

За блока на ул. „Мадара” и всички сгради, за които до края на месеца бъдат подписани договори за саниране, ще бъде обявена отделна обществена поръчка, за да може процедурите да стартират бързо. Местната администрация възнамерява една фирма да извършва проектирането и строителните дейности.

„Ако проектирането и строителството бъдат разделени, трябва да се правят два търга и ще бъде загубено доста време заради административните срокове.  По този начин проектите ще се реализират по-бързо, а изпълнителят ще поеме комплексна отговорност.  Ще бъдат избегнати и конфликтите, които обикновено възникват между проектанта и изпълнителя. Темата за санирането е много деликатна и тези конфликти могат да доведат до забавяне и до изостряне на отношенията между собствениците”, аргументира се Христо Иванов. По думите му всички районни администрации отчитат голям интерес към програмата за саниране.