Депутатите създадоха временна комисия за пенсионните фондове
Депутатите създадоха временна комисия за пенсионните фондове / снимка: БГНЕС
Народното събрание създаде временна комисия за пенсионните фондове
78107
Народното събрание създаде временна комисия за пенсионните фондове
  • Народното събрание създаде временна комисия за пенсионните фондове

Парламентът реши да се създаде временна комисия за проучване финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях. Предложението дойде от депутати от БСП, АБВ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. За председател беше избрана Корнелия Нинова от левицата.

„Не става въпрос за политическа игра, каквато БСП вижда за пореден път и не може да става въпрос за политическа игра. Става въпрос за изясняване на истината за работата на КФН като надзор - дали си изпълнява адекватно задълженията, да проследим какви са проблемите с пенсионните фондове", каза Мартин Димитров от Реформаторския блок.

„Господин Димитров, защо се правите, че не разбирате за какво става въпрос", попита Георги Кадиев от левицата депутата от реформоторите. Според народния представител на БСП съставянето на временната комисия е вот на недоверие към парламентарната комисия по бюджет и финанси. „Самият факт, че създаваме друга комисия, която да върши дейност в обхвата на бюджетната комисия какво означава? Нашето недоверие към бюджетната комисия. Точка по въпроса. Съмнявате ли се, че има чадър над определени ръководни лица в надзорни институции? Аз не се съмнявам. Ако вие се съмнявате, тогава не гласувайте за тази комисия. Тази комисия е важна, защото бюджетната комисия не си е свършила работата", каза Кадиев.

Според председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова срещу нея има сериозна атака от ляво. Тя я определи като комплимент и заяви, че няма да й отговаря. „Когато опозицията те атакува, значи си силен", допълни Стоянова.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов помоли да се спре с личните нападки от парламентарната трибуна, а да се върви по същество.

Днес депутатите работят извънредно за парламентарен контрол заради натрупалите се въпроси и питания към министрите от кабинета „Борисов 2".