Татяна Дончева: Важно е котката да лови мишки, а не дали е лява или дясна
Татяна Дончева: Важно е котката да лови мишки, а не дали е лява или дясна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България се нуждае от радикални промени в много сфери, но правителството е за запазване на статуквото, коментира в ефира на Дарик лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева. Тя прогнозира, че истината за разработката „Червеи” няма да излезе наяве. Според нея премиерът Борисов поемал риска все по-трудно да обяснява гафовете, които ще му „сервират шефа на ДАНС и главния секретар на МВР”.

Дни преди конгреса на „Движение 21” в неделя Дончева подчерта, че не вижда смисъл в коалициите, като формацията ще работи за промяна в начина, по който се прави политика в страната.

За разлика от други скандали, където все пак е излизала част от информацията, сега се прави опит още в начална фаза да се спре ровенето, коментира Татяна Дончева по повод разработката „Червеи”.

„Реформаторският блок в лицето на Атанас Атанасов постави въпроса за подслушване на протестиращите през една разработка. Те започнаха да нищят данните, в един момент се уплашиха от начина, по който това е ставало и за разлика от много други скандали, в които все пак е излизала част от информацията, сега се прави опит в начална фаза да се спре всякакво ровене”, допълни Дончева.

Борисов поел риска Писанчев и Лазаров „да му сервират нови гафове”

Лидерът на „Движение 21” каза още, че в случая очевидно е събирана информация много мащабно, за широк кръг лица. „За всяко от тях би трябвало да има отделно разрешение и отделна законова предпоставка, каквато очевидно е нямало. Начинът, по който Владимира Янева е продължила срока до 300 дни е също незаконен, но това не може да се направи за една машина. Това е направено, за да се отчете, че е използвано едно СРС и да се намали статистиката”, обясни Татяна Дончева.

„Материалите в ДАНС са унищожени, става ясно, че е направена една комбинация между ДАНС и МВР. Залогът са главите на Писанчев и Лазаров, които очевидно се бранят по начин, по който и премиерът Борисов да ги защити, Мисля, че той е наясно с липсата на качества и от двамата казано най-меко – той е поел риска тези хора да му сервират нови гафове и все по-трудно ще му бъде да ги обяснява”, каза още тя. И допълни, че „кръговете, свързани с Пеевски, които назначиха Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров не позволяват на премиера да направи най-простото - да ги отстрани”.

Правителството ще пази статуквото - хоризонтът бил президентския вот

Радикалните промени в България не могат да бъдат правени хазартно и на приумици, те изискват детайлна подготовка и ясен екшън план, коментира Татяна Дончева като прогнозира, че правителството няма да пипне нито една от проблемните сфери в държавата.

„Борисов прави всичко възможно да добута до президентски избори, смятайки, че без гласовете на ДПС не може да стане президент, поради което е склонен да направи всякакви компромиси и да изглежда като добър и обединител на нацията. В моите очи обединителят на нацията е водачът, който води, а не човекът, който иска да се хареса на всички”, коментира още Дончева. Давайки пример с рейтинга на здравния министър Петър Москов тя напомни, че ако Борисов е бил харесван от голямата част от обществото то не е било, защото го е играел конформистки, а защото се е дължал като човек, който иска да направи промени.

„Движение 21” не търси послушковци, а ставащи хора

„Движение 21”, чийто конгрес се свиква в неделя, ще продължи да търси професионално утвърдени и активни хора, а не нереализирани кариеристи, които обикаляли партиите, декларира лидерът на формацията.

„Не са ни необходими послушковци - търсим хора, които стават за работа и искаме „Движение 21” да бъде възможност такива хора да попаднат в политиката и да им бъде поверено решаването на ключовите въпроси, допълни Татяна Дончева, която отбеляза, че става въпрос за нова генерация активни хора, които са професионално утвърдени - от различни среди, но най-вече хора със свободните професии.

Такъв ще бъде подходът на формацията и към предстоящите местни избори. „Не сме партия на маргиналите, нито на социално слабите, не сме партия, която ще им дава помощи, а възможности”, отбеляза тя.

Макар да призна, че можещите и читавите българи често са отвратени от политиката и бягат от нея Дончева отбеляза, че подреждането на държавата трябва да бъде делегирано „стая по стая, етаж по етаж” на подготвени хора, които често не са в списъка на чакащите пред партийните централи.

Нейната амбиция е да обърне гледната точка към политиката, която в България се възприемала главно като говорене. Важно е политиката да се разбира като действия с ясен хоризонт за целите и задачите за поне 5 години напред, коментира Татяна Дончева, като направи обаче уговорката, че не става въпрос за мисленето в петилетки от времето на социализма.

За СИРИЗА или защо не е важно дали котката е лява или дясна, а лови ли мишки

Като държава имаме да решаваме като държава задачи, които може да изглеждат близки до тези на СИРИЗА, но те не са идентични, смята тя, като отбеляза, че са неправилни коментарите, които виждат в победилата там партия една гръцка „Атака”.

Задачите на Гърция са много специфични, но проблемите, които Ципрас поставя съвсем не са екзотични и съвсем не са встрани от нас, коментира Татяна Дончева на въпрос доколко „Движение 21” може да поеме в родната политика част от ролята на СИРИЗА на гръцката политическа сцена.

„Не виждам разликата между лявото и дясното европейско семейство, освен в реториката  не я виждам в практиката, не я виждам в спонсорите, не я виждам в разбирането за развитието на националните държави, нито за развитието на ЕС”, каза още тя.

България има ясни задачи да отговори на въпроси в сферата на икономиката, образованието, здравеопазването, защото не може с болна и глупава нация да ходим някъде - това са задачите на една партия и затова не искам да казвам дали сме леви или десни, поясни Татяна Дончева, казвайки „Важно е котката да лови мишки, а не дали е лява или дясна” /бел. ред. по думите на Дън Сяо Пин „Не е важно каква е котката - черна или бяла, важното е да лови мишки”.

Не вижда смисъл в коалициите въобще, били ненужни

Можем да партнираме с всеки, но в името на някакъв общ полезен за държавата и обществото проект, коментира лидерът на „Движение 21“. „За нас съдебната реформа е абсолютен императив. Тази съдебна реформа трябва да бъде радикална – тя не може да се изразява в това да махнем техния ВСС и да сложим нашия, да махнем техния главен прокурор – да сложим посочения от нас. Това изисква конституционна промяна, която налага реална дискусия по съдържанието”, заяви още лидерът на „Движение 21”.

„Как да партнираме с БСП и АБВ, които са против съдебната реформа въобще?!? Защо са против нямам логично обяснение, което ме кара да ги подозирам в тъпота”, отбеляза Татяна Дончева, която допълни, че правосъдният министър няма политически гръб за съдебна реформа.

„Първо казахме, че не купуваме гласове, защото хората трябва да разберат, че най-голямата глупост, която могат да направят е да продадат за 30 или 50 лв. следващите четири година от живота си. В момента, в който тръгна като сурвакарче да вървя с торбата да събирам пари, това ще бъде краят на движението”, каза тя на въпрос ще се опази ли партията от това да бъде купена от кръгове с влияние и средства.

Цялото интервю с Татяна Дончева слушайте тук