Танов връща тестовете за интелигентност за митничарите
Танов връща тестовете за интелигентност за митничарите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Шефът на митниците Ваньо Танов върна тестовете за митничари, каквито имаше и през 2010 г., пише "24 часа". Всеки, който иска да получи работа в системата, трябва да издържи три теста - за интелигентност, за лоялност и за интегритет. Изпитите ще са задължителни и за тези, които вече работят в митниците, но ще се преместват на ново работно място.

Митничарите обаче не били съгласни с мотива, че не са първокласници, за да ги проверяват по география например. Те имат съмнения и в обективността на оценките.

те за интелигентност наистина има географски въпроси, потвърдиха запознати. Причината била, че още имало служители, които не знаят с кои държави граничи България или през кои минават контрабандни канали или тези за наркотици.

В теста за интегритет пък трябвало да се отговаря на въпроси дали ако техен колега и приятел вземе подкуп, те ще го издадат и други подобни.

Анкетите за лоялност измервали склонността към незаконни действия, емоционалната интелигентност и лидерски умения. "Такива тестове са държали и някои уволнени дисциплинарно и арестувани показно, каква полезна работа свършиха", опонират митничари с дългогодишен опит. Те питат и дали началниците им биха издържали подобни тестове.

Всички обаче признават полезността на въпросите за професионална подготвеност, които показвали реално познаване на закони, правилници и наредби.

От митниците уточниха, че нито един тест не се обработва на хартия, а електронно, което изключва субективна намеса при оценките.