Певецът Йосиф Кобзон попадна в списъка със санкции на ЕС
Певецът Йосиф Кобзон попадна в списъка със санкции на ЕС / БГНЕС, архив

"Гласът на Русия" Йосиф Кобзон попадна в новия списък на Европейския съюз на лицата и организациите, включени в санкциите срещу Русия. Кобзон, който е родом от размирната украинска област Донецк, заяви, че е горд да попадне в списъка. Общо 19 души и организации, свързани с руската Дума, отбраната и армията, лидери на самообявилите се републики Донецк и Луганск няма да могат да посещават страните-членки на Европейския съюз, като някои от санкциите включват и запориране на сметки.

В „черния списък" на Европейския съюз са заместник-министрите на отбраната - Анатоли Антонов и Аркадий Бахин, заместник-началникът на генералния щаб Андрей Карпатолов, и заместник-председателя на парламента Валерий Ришкин. Министри от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република. Организациите в забранителния списък са движение "Новорусия", военните подразделения на проруските сепаратисти: Казашката национална гвардия, "Сомали", "Спарта", "Заря", "Оплот", "Калмиус", "Смерт", "Призрак".

Сред лицата със забрана да пътуват в Европа е и дългогодишният депутат на Руската дума, певецът Йосиф Кобзон. Пред руската медиа Lifenews, Кобзон заяви, че за него е чест да влезе този списък:

„Много съм доволен, че се оказах в този списък. Това не е черен списък, а присъствието в него ми носи гордост".

Кобзон определи като сателити и марионетки на американските негодници, всички държави, които са подкрепили санкциите и разширяването на списъка.

През май миналата година Йосиф Кобзон пя в България на предизборната сцена на партия „Атака".