Какво правят космонавтите, ако ги засърби носът?
Какво правят космонавтите, ако ги засърби носът? / Thinkstock/Getty Images

Какво правят космонавтите, ако ги засърби носа?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Прекрасен въпрос. Като го прочетохме и веднага ни засърбя носа, но се почесахме, защото главата ни не е в космонавтски шлем, можем да си го позволим и да се чешем колкото си искаме. Ама ако бяхме ей там горе, какво правим? Мнозина ще кажат, че космонавтите са тренирани да не ги сърби носа. Наред с другите специални подготовки, които преминават, и това може да се научи. Имаме и друг вариант - да са обучени да търпят. Сърбиш ги, но те стискат и продължават да си вършат космонавтската работа. Не е като да им им е кацнала оса на носа, че да се наложи да я пъдят.

Сърбежът вероятно се дължи на много фино нервно дразнение. Тези фини нервни дразнение често пъти са само мозъчни трикове, като онези, при които говорим ли твърде дълго за въшки и започва да ни сърби главата. Ето, сега и при вас ще се случи, защото вероятно вие сте имали съученици или пък самите вие сте имали въшки в малките класове и са ви откривали гниди. Признайте си. Добре, може и да не си признавате, но помните ли, че беше разпространено. А пък аз мога да ви кажа, че и сега имаше нещо като епидемия от въшки. И когато си говорим за въшки и лека-полека ни засърбява цялата глава, понеже мозъкът ви действа по този начин. Обаче щом това е трик от негова страна и ние можем да го заблудим.

Учените отдавна откриха, че можете да се справите със сърбеж, като започнете да се чешете съвсем на друго място, където формално не ви сърби. Много любопитен феномен е това. Изпробвайте го някой път. Например ви сърби врата, но не го чешете, стига да нямате някаква обективна причина, например обрив. Ако става дума само за мозъчен импулс, почешете друга, произволно избрана част на тялото ви. И това ще е достатъчно. Странно е, че мозъкът приема това за справяне с проблема и престава да ви сърби, макар че не чешете мястото, което първоначално ви е засърбяло. И по този начин, ако космонавтите ги засърби много сериозно носа, вече е достатъчно да прехапят няколко пъти устни и да се почешат със зъби по долната устна. И сърбежът отминава. Но вие ще кажете: Добре, ама ако носът продължава да сърби, въпреки това.

В такъв случай имаме още една добра новина за вас- бъдещи космонавти със сърбежи в носа. В шлемовете има така наречения уред на Валсалва. Кръстен е на Антонио Валсалва, физик от XVII век , родом от Болоня. Човекът измислил номера с изравняването на налягането- като си запушите носа и духате. Уредът на Валсалва в шлемовете не е нищо повече от гумено парченце с вдлъбнатина за носа, в което космонавтите си пъхат носа и надуват, за да си изравнят налягането. А това е важно упражнение за тях. Така че ако ги засърби носа, използват това приспособление. Но ако ги засърби да кажем ухото или бузата, или веждата? Е, ние тук явно си имаме работа с космонавти, страдащи от доста сърбежи. В такъв случай всеки космонавт, преди да излезе в открития космос, се начесва едно хубаво, че да не го сърби повече. Тово би трябвало в повечето случаи да свърши работа. Но ще кажем, че само с чесане не става. Хигиената изисква понякога и миене с вода.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате