Обама и Порошенко координират усилията за Донбас
Обама и Порошенко координират усилията за Донбас / снимка: БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко и президентът на САЩ Барак Обама се договориха по телефона за по-нататъшна координация на усилията в случай на ескалация на положението в Донбас.

Порошенко благодари на американския президент "за личната подкрепа за Украйна". Събеседниците обсъдиха положението в Донбас.

"Украинският президент отбеляза необходимостта от мониторинг от страна на ОССЕ за потвърждаване на примирието", се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Президентът на Украйна разговаря по телефона по-рано с френския президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел, съобщи ТАСС, като се позова на украинското президентство. "Събеседниците отбелязаха, че сега изпълнението на последните договорености от Минск е от ключово значение", заяви пресслужбата на Порошенко.

Лидерите са изтъкнали, че всички страни "трябва да изпълняват поетите задължения, преди всичко за прекратяване на огъня днес в полунощ".

Президентът на Украйна Петро Порошенко през деня потвърди намерението си да въведе военно положение в Украйна, ако не бъде постигнат мир. Това предаде ТАСС, като цитира изказване на украинския държавен глава на церемония по предаване на военна техника на граничните части.

Две жени и един мъж загинаха, а 12 цивилни и бяха ранени при обстрел по центъра на Донецк, предаде ТАСС. Артилерийски снаряди паднаха близо до резиденцията на ръководителя на сепаратистката Донецка народна република Александър Захарченко, посочва Франс прес. Нанесени са щети на физико-технологическия факултет на местния унивверисет, на пететажна сграда, на училище и на детска градина, както и на три автомобила.