Порошенко: Военно положение в цялата страна, ако не бъде постигнат мир
Порошенко: Военно положение в цялата страна, ако не бъде постигнат мир / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на Украйна Петро Порошенко отново потвърди намерението си да въведе военно положение в Украйна, ако не бъде постигнат мир. Това предаде ТАСС, като цитира изказване на украинския държавен глава на церемония по предаване на военна техника на граничните части.

Две жени и един мъж загинаха, а 12 цивилни и бяха ранени при обстрел по центъра на Донецк, предаде ТАСС. Артилерийски снаряди паднаха близо до резиденцията на ръководителя на сепаратистката Донецка народна република Александър Захарченко, посочва Франс прес. Нанесени са щети на физико-технологическия факултет на местния унивверисет, на пететажна сграда, на училище и на детска градина, както и на три автомобила.

"Още преди срещата в Минск на заседание на министерския съвет на Украйна аз предупредих, че ще е нужно в случай, че не бъде постигнат мир, да вземем много трудно, но необходимо решение за въвеждане на военно положение. Още веднъж подчертавам - в този случай военно положение ще бъде въведено не само в Донецк и Луганск, но и в цялата страна", цитира ТАСС думите на Порошенко.

Президентът на Украйна разговаря по телефона с френския президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел, съобщи ТАСС, като се позова на украинското президентство. "Събеседниците отбелязаха, че сега изпълнението на последните договорености от Минск е от ключово значение", заяви пресслужбата на Порошенко.

Лидерите са изтъкнали, че всички страни "трябва да изпълняват поетите задължения, преди всичко за прекратяване на огъня днес в полунощ".

Междувременно Русия изрази безпокойство от това, че Киев и Западът подлагат на съмнение прилагането на конкретни разпоредби от минското мирно споразумение, предаде Франс прес, като се позова на изявление на руското министерство на външните работи.

В момента, в който представителите на Донецка и на Луганска области засвидетелстват тяхното отговорно отношение към поетите ангажименти, изявления, направени от украински политици в Киев, пораждат недоверие, се казва в документа. Ние отново потвърждаваме, че основното послание на минските договорености е, че е необходимо да се сложи край на огъня, да се изтеглят тежките оръжия и да се започне действителна конституционна реформа в Украйна, се казва в изявлението, цитирано от БТА.

Москва разчита, че всички страни, поставили подписа си под минското споразумение на 12 февруари, а именно Киев, проруските сепаратисти, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и страните, които са подкрепили този процес, в това число Германия и Франция, ще направят всичко необходимо, за да може това споразумение да се спазва стриктно.

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко заяви, че ДНР ще прекрати огъня днес в полунощ, съгласно споразумението, подписано в Минск на 12 февруари, съобщи ТАСС. Прекратяване на огъня в Източна Украйна, съгласно минската договорка, трябва да влезе в сила тази нощ в 0 ч. Украинско време.

В Минск на 12 февруари преговаряха страните от "нормандската четворка", а отделно се проведе среща на Контактната група по уреждането на ситуацията в Украйна. В приетия "Комплекс от мерки за изпълнение на Минските споразумения" бе предвидено спиране на огъня от 15 февруари.