Американска компания започна изпитания с хора на ваксина срещу ебола
Американска компания започна изпитания с хора на ваксина срещу ебола / снимка: БГНЕС, архив

Пет месеца след като се включи в надпреварата за разработване на ваксина срещу ебола, американската компания "Новавакс" започна начална фаза на изпитания с хора, предаде Ройтерс.

От компанията съобщават, че разполагат със средствата да произведат милиони дози от разработваната ваксина. След като в началото на годината новите случаи на зараза с ебола в Западна Африка намаляха, от Световната здравна организация (СЗО) в сряда съобщиха, че за втора поредна седмица те се увеличават, припомня агенцията.

СЗО призна, че реакцията след епидемията от ебола закъсняла

Всички разработвани ваксини срещу ебола са изправени пред еднакви предизвикателства - те трябва да са евтини, да има готовност за производството им и да се транспортират лесно до Африка.

Данните от началните изпитания с хора на разработената от компания "ГлаксоСмитКлайн" ваксина, която е в най-напреднала фаза към момента, показаха, че единичната доза може и да не предизвика достатъчно силна имунна реакция, за да предпази изложените на действието на ебола.

Жертвите на ебола в Западна Африка станаха 8959

От "Новавакс" съобщават, че ваксината им се тества от 230 здрави доброволци на възраст между 18 и 50 години в Австралия. Всеки от тях ще получи две мускулни инжекции в разстояние на 21 дни. Изпитанието е подкрепено от научни данни, които показват, че в направените предварително тестове всяко от ваксинираните животни е получило защита срещу летална доза от вируса.

Източник: БТА