Бунтовниците започнали офанзива след постигането на споразумение в Минск?
Бунтовниците започнали офанзива след постигането на споразумение в Минск? / снимки: Guliver/Getty Images

Украинският президент Петро Порошенко обвини проруските сепаратисти в източна Украйна и Русия, че са започнали офанзива, след като по-рано днес в Минск бе сключено споразумение за прекратяване на огъня от неделя, предаде Ройтерс.

В същото време проруските сепаратисти в Луганск съобщиха за най-малко трима убити при обстрел на източния украински град от силите на Киев, предаде ТАСС, като се позова на „министерството на извънредните ситуации” на провъзгласената от бунтовниците Луганска народна република (ЛНР). Загинали две жени и един мъж. Има и ранени.

Малко по-рано властите в ЛНР обвиниха силите на Киев, че са подложили Луганск на обстрел след сключването днес на споразумение за прекратяване на огъня, считано от неделя, предаде ТАСС, като се позова на местен информационен портал.

Нанесени са удари по няколко квартала в източната част на града, разказали местни жители. Луганск е обстрелван с реактивни системи за залпов огън. В района на бивша фабрика е избухнал силен пожар. Електроснабдяването в Луганск е нарушено, а телефонните връзки - прекъснати.

Часове по-рано властите в другото квазидържавно формирование, провъзгласено от проруските сепаратисти в Източна Украйна, Донецката народна република, съобщиха за трима убити и още толкова ранени мирни граждани при обстрел.

Лидерите на Франция и Германия и президентите на Украйна и Русия се споразумяха за прекратяване на огъня в Украйна

На пресконференция на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, Порошенко определи преговорите в беларуската столица като тежки и прогнозира, че изпълнението на сделката ще е много сложно.

Украинският президент приветства солидарността на ЕС със страната му. Порошенко е помолил Европейският съюз да предостави безвизов режим на Украйна на срещата на върха на Източното партньорство в Рига през май. Той изрази дълбоко удовлетворение от положителната реакция на лидерите от ЕС, предаде ТАСС.

Порошенко поиска допълнителна помощ от Европейския съюз за осъществяване на реформите в Украйна и призова 28-те да продължат да оказват натиск върху Русия за изпълнение на Минските споразумения за мирно уреждане на конфликта.

Всички държави от ЕС са единни в подкрепата за Украйна с цел възстановяване на мира, подчерта на същата пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

Бунтовниците започнали офанзива след постигането на споразумение в Минск
netinfo

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (на снимката) приветства днешното споразумение от Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна, но заяви, че наблюдаваната през деня ескалация на конфликта противоречи на духа на постигнатата договореност, предаде Ройтерс.

„Споразумението от Минск е добре дошла стъпка към, надявам се, трайно и мирно решение на конфликта в Украйна и възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, каза Столтенберг.

„Важното сега е това споразумение да се приложи на терен, изцяло и без забавяне. Ескалацията на боевете в Източна Украйна не е в духа на това, което бе договорено в Минск. Русия трябва да прекрати подкрепата си за сепаратистите и да изтегли своите войски и военно оборудване от Източна Украйна”, добави генералният секретар на НАТО.

Източник: БТА