Първи реакции от договореното в Минск споразумение
Първи реакции от договореното в Минск споразумение / БГНЕС

Участниците в преговорите в Минск успяха да договорят спиране на огъня в зоната на конфликта в Донбас от 00:00 часа по киевско време на 15 февруари и за изтегляне на тежките въоръжения. Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция поеха ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се посочва в съвместна декларация, разпространена от Кремъл. Те се споразумяха да провеждат редовни срещи, за да се гарантира изпълнението на минските споразумения, се посочва в документа.

Как бе постигнато споразумението и реакциите на лидерите на страните, участвали в преговорите, прочетете тук

Първите реакции на европейски лидери от договореното в Минск споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна не закъсняха:

Литва

Литовският президент Далия Грибаускайте разкритикува украинското споразумение за прекратяване на огъня като "само частично решение" и го определи за слабо, тъй като не включва клаузи за граничен контрол, съобщи ДПА.

"Контролът на границите не бе договорен и не бе уреден. Това значи, че границата е отворена за всякакви военни пришълци", каза Грибаускайте в Брюксел преди началото на срещата на върха на ЕС.

Великобритания

"Ако това е истинско прекратяване на огъня, тогава трябва да бъде приветствано. Но от значение са действията на терен, а не думите върху лист хартия", заяви британският премиер Дейвид Камерън.

"Владимир Путин трябва да разбере, че докато не промени поведението си, и санкциите няма да бъдат променяни", подчерта британският премиер.

Финландия

Вече не е необходимо ЕС да говори за санкции, а да даде шанс на мира в Украйна, каза при пристигането си за срещата на върха финландският премиер Александер Стуб, цитиран от ТАСС. Стуб смята преговорите в Минск за добро усилие, но трябва да се види как ще сработи споразумението за прекратяване на огъня. "Трябва да сме сигурни, че всички страни го спазват. В противен случай ни чака ново замразяване на отношенията с Русия", предупреди той.

Полша

Полша смята, че за установяване на стабилен мир в Източна Украйна трябва да измине много време, каза полският президент Бронислав Коморовски. Той изтъкна спирането на огъня като добра новина за всички и отчете значението на преговорите в "нормандски формат" като важен опит за уреждане на конфликта.

Европейският съюз

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди да се внимава, защото "истинският тест ще е спазването на спирането на огъня на терен".

Източник: БТА