Бюджетната комисия в НС одобри вземането на заем от 16 млрд. лв.
Бюджетната комисия в НС одобри вземането на заем от 16 млрд. лв. / снимка: БГНЕС
Бюджетната комисия в НС одобри вземането на заем от 16 млрд. лв.
78014
Бюджетната комисия в НС одобри вземането на заем от 16 млрд. лв.
  • Бюджетната комисия в НС одобри вземането на заем от 16 млрд. лв.

Със скандал при преброяването на гласовете "за" и "против" бюджетната комисия в парламента прие държавата да изтегли нов заем от 16 милиарда лева. Заради болен депутат от БСП управляващите от ГЕРБ и Реформаторски блок, подкрепени от депутатите от БДЦ, приеха държавата да изтегли новия заем. БСП беше против, а депутатите от ДПС, АБВ и Патриотичния фронт се въздържаха.

След като никой не разбра, че в края на миналата седмица правителството е подписало договора за заем с четири банки, едва днес пък стана ясна и причината за това. Финансовият министър Владислав Горанов призна, че именно тези банки са помогнали на държавата да изплати парите на вложители в КТБ, а в замяна правителството се е задължило да върне жеста като изтегли облигационен заем от тях.

Един липсващ депутат от БСП обърна гласуването и след скандали дали да се зачете неговият глас или не, председателят на комисията Менда Стоянова обяви, че мнозинството приема държавата да изтегли нов заем от 16 милиарда лева.

Избухна и скандал между Румен Гечев и Менда Стоянова. Депутатът от БСП призова: „Да не правим циркове на края на заседанието, няма нищо фатално". От своя страна Стоянова обясни, че депутатът е болен, не е на работа и съответно не може да се брои неговият глас.

Финансовият министър Владислав Горанов призна, че четирите банки, чрез които ще бъдат емитирани облигациите, са избрани още миналата година. „Когато БСП абдикира от властта миналата година и остава държавата на самоуправление или отговорността за нея да носи президентът със служебно правителство, се оказа, че една банка фалира и някой трябваше да изплати на българските граждани вложенията в нея. Затова ние попитахме кои банки са готови да дадат мостово финансиране, за да помогнат в този труден момент на българската държава, за да си осигури ликвидност и да разплати задълженията към гражданите си - над 3.4 млрд. лв. към 11 февруари да стигнат до техните реални собственици. Всичко това стана благодарение на тези четири банки без много шум и пропаганда. Когато канехме банки, за да ни дадат мостово финансиране, естествено, ги попитахме при какви условия дават това финансиране и всички се обединихме около темата, че правим мостово финансиране към облигация. Нещо, което и в Гърция се опитват да направят. Схемата се нарича bridge to bond. Всъщност мостовият заем, взет в края на миналата година, с който изплатихме гарантираните влогове на българските граждани, падежира през май тази година, тоест част от тези милиарди са и тези пари, с които изплатихме на българските граждани вложенията в края на миналата година", обясни Горанов.

Социалистът Румен Гечев заяви, че БСП ще сезира Конституционния съд, ако се приеме решението за теглене на дълг. „Няма практика по света, кажете в коя страна има такова предварително одобряване на дългове за следващи години. Няма такава страна нито в Европейския съюз, нито извън него. Не съм сигурен за така наречената Ислямска държава, възможно е там да има такива трикове, но в цивилизования свят такова чудо няма", каза той.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев прогнозира, че страната ни ще влезе в дългова спирала и поиска извинение. „От началото на кризата България постепенно открива пред себе си възможността за влизане в някаква дългова спирала. В началото поради ниските нива на държавен дълг е плавна, но тя може да се изостри. Ние от ДПС очакваме извинение от всички, които в онази лятна нощ направиха онова, което нарекохме „нощта на белия автобус" заради поемането на 1 млрд. лв. дълг в бюджета и ние очакваме извинения от Института за пазарна икономика, от Реформаторския блок, от всички онези, които тогава от телевизия в телевизия говореха пълни глупости. Ако ние сега последваме техния пример и започнем да говорим по този начин за тези равнища, които в момента се налагат, това би било скандално", каза Цонев.

След като в ранния следобед Комисията по външна политика отхвърли ратификацията на заема, предложен от правителството, няколко часа по-късно стана ясно, че всъщност го подкрепя. Председателят на комисията Джема Грозданова от ГЕРБ уточнява, че на заседанието е преброен като въздържал се и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал и не се е регистрирал в началото на заседанието.

Вчера опозицията обвини кабинета, че иска да вземе заема зад гърба на парламента. От БСП смятат, че заемът е за да си осигурят управляващите комфорт. От ГЕРБ обясниха, че процедурата се спазва, а заемът е за периода 2015-2017 година и с по-голямата част от него ще бъдат рефинансирани стари дългове, а останалото ще отиде са дефицити. От финансовото министерство разгласиха сметки за дълга и дефицита до 2017 година.