13-те точки на комплекса от мерки за прилагане на споразуменията от Минск
13-те точки на комплекса от мерки за прилагане на споразуменията от Минск / БГНЕС

Участниците в тристранната Контактна група за украинската криза подписаха днес т.нар. Комплекс от мерки за изпълнения на Минските споразумения, предаде ТАСС. Подписи под документа положиха специалната пратеничка на ОССЕ Хайди Талявини, бившият президент на Украйна Леонид Кучма, посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов и ръководителите на самообявилите се Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки. ТАСС отбелязва, че длъжностите на Захарченко и Плотницки не са посочени в документа.

Комплексът от мерки съдържа 13 точки:

В първите три от тях се постановява "незабавно и всеобхватно" прекратяване на огъня от нула часа на 15 февруари 2015 г., раздалечаване на тежките въоръжения на равни разстояния с цел създаване в двуседмичен срок на "зона за сигурност" с ширина минимум 50 километра (изброени са конкретните видове артилерийски и ракетни установки) и създаването на ефективна система за мониторинг от страна на ОССЕ (вкл. с използването на спътникови и радиолокационни средства).

Следват изброените в три точки ангажименти за започване на диалог за начина на произвеждене на местни избори в териториите в Донецката и Луганската област с "временен режим на местно самоуправление", като парламентът в Киев трябва в срок от 30 дни да определи кои са тези територии; за приемането на закон за помилване и амнистия на всички лица, свързани със събития "в отделни райони на Донецката и Луганската област", както и освобождаване и размяна на всички "заложници и незаконно задържани лица" по принципа "всички срещу всички". Размяната на тези лица трябва да приключи до петия ден след раздалечаването на тежките въоръжения.

В седма и осма точка се постановява осигуряването на безопасен достъп, доставка, съхраняване и разпределяне на хуманитарните помощи, както и пълното възстановяване на системата за социални и икономически връзки, вкл. изплащане на пенсии, и на системата за данъчно облагане съгласно украинското законодателство. За тази цел Украйна се ангажира да възстанови управлението на сегмента от банковата си система, засегнат от конфликта, при евентуално използване на международни механизми за банкови преводи.

Точка девета гласи: "Възстановяването на пълния контрол върху държавната граница от страна на правителството на Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне от първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо уреждане (местни избори в отделни региони на Донецката и Луганската област въз основа на закона за временния режим на местно самоуправление и конституционната реформа) до края на 2015 г., при условие че бъде изпълнена точка 11. и в консултации и съгласуване с представители на отделни райони в Донецката и Луганската област в рамките на Тристранната контактна група".

Следващата точка разпорежда изтегляне на "всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника, а също наемници" от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаването на "всички незаконни групи". Не се посочва срок за изпълнението.

Единайсетата точка определя, че до края на тази година трябва да влезе в сила нова конституция на Украйна, съдържаща като ключов елемент децентрализацията, "при отчитане на особеностите на отделни райони в Донецката и Луганската област".До края на 2015 г. трябва да бъдат приети и закони за "особениястатут" на тези райони.

ТАСС отбелязва, че в съответствие със закона, определящ "временния режим на местно управление в отделни райони" в Донбас, тези мерки включват амнистия за участниците в събитията, право на езиково самоопределение, участие на местните власти в назначаването на прокурори и съдии в отделните райони, възможност за централните власти да сключват с местните власти споразумения за икономическото, социалното и културното развитиена регионите. Държавата се задължава да помага за социалното и икономическото развитие на тези "отделни региони" и трябва да съдейства за "трансграничното сътрудничество" на тези отделни региони с регионите в Русия (тук не се уточнява за какво сътрудничество става дума). Освен това местните власти ще имат право да създават отряди на "народна милиция" с цел поддържане на реда.

Последните две точки - 12-а и 13-а - се занимават с въпроси относно организирането на местни избори, които да съответстват на стандартите на ОССЕ и да преминат под нейно наблюдение, кактои с бъдещата дейност на тристранната Контактна група, вкл. създаването към нея на работни групи по отделните аспекти от Минските споразумения.

Пълния текст на декларацията за уреждане на ситуацията в Украйна можете да прочетете тук

Източник: БТА