НС промени Закона за МВР, главният секретар ще се назначава с указ на президента
НС промени Закона за МВР, главният секретар ще се назначава с указ на президента / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Парламентът прие окончателно промени в Закона за МВР, с които Светлозар Лазаров може да се окаже, че не може да заема поста главен секретар на министерството.

По предложение на ГЕРБ беше одобрено правомощията на главния секретар да се прекратяват предсрочно, ако той не отговаря на изискването да има 10 години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне 5 на ръководна длъжност.

На практика Лазаров отговаря на тези две изисквания.

Новият закон за МВР отне правомощието на президента да назначава със свой указ втория в йерархията на МВР. С промените на ГЕРБ сега обаче този режим се променя и президентът отново ще може да назначава главния секретар по предложение на Министерския съвет.

Пред Дарик депутати неофициално коментираха, че със сигурност ще се наложи издаването на нов указ за назначаване на главен секретар, който поставя под въпрос дали правителството ще се спре на Лазаров.

Първоначално Светлозар Лазаров беше назначен с указ на президента Росен Плевнелиев, но след промените бе преназначен от кабинета "Орешарски"  за главен секретар на МВР за 5 години.